96690
11:43 19.122019

Відкриття ялинки та нова міні-скульптурка: Ужгород святкує Миколая. ФОТО

Життя 6127

У переддень святого Миколая в Ужгороді запалала вогнями головна ялинка міста. Встановлена вона вже традиційно на площі Театральній. Ошатне деревце прикрашене золотистими кульками та цукерками. 14-метрову красуню подарували місту жителі вулиці Лайоша Кошута.

Розпочалися веселі святкування з Параду Миколайчиків. Помічники Святого Миколая пройшлися головними вулицями міста співаючи новорічно-різдвяних пісень, славлячи Миколая та роздаючи перехожим солодощі.

Варто зазначити, що парад Миколайчиків започаткований в Ужгороді з 1993 року. З часом із параду маленьких Миколайчиків-дітлахів, він перетворився на парад дорослих Миколаїв. У цей день помічники великого Чудотворця роблять багато добрих справ – піднімають настрій городянам, а ще навідуються у лікарні до хворих діток.

Відтак Миколайчики поспішили на Театральну, де урочисто засвітили вогні головної ялинки міста. На свято прийшло багато малечі: учнів усіх шкіл міста та вихованці садочків. Навіть дорослі раділи неймовірно, адже розважальна програма не залишила нікого байдужим!

Підготували її учні ужгородських шкіл, учасники дитячих творчих колективів – школи № 20 – ліцею «Лідер», шкіл №№6,7, 11, вокального колективу «Перлинка», дитячої школи мистецтв, хореографічного ансамблю «Зефірчик-Зіраті», народного вокального ансамблю «Писанка». Розважали малечу та всіх присутніх на площі й актори лялькового театру «Бавка».

Зі сцени лунали радісні пісні та вірші, а відтак до дітлахів завітав міський голова, який привітав усіх зі святом. Разом з ним малеча запалила вогні на головній ялинці.

Варто зазначити, що у переддень свята Ужгород отримав подарунок – ще одну міні-скульптурку. Тож таке свято не могло обійтися без Миколайчиків, які допомагали її відкривати. Присвячена мініатюра – єдиному лауреату Нобелівської премії із Закарпаття – Фрідману Мілтону, що має закарпатське походження.

З’явилася вона поруч з приміщенням головного офісу Комінвестбанку, що на вулиці Гойди. Авторами міні-скульптурки є скульптор Роман Мурник та коваль Степан Руснак.

Варто зазначити, що Мілтон Фрідман був четвертою дитиною і єдиним сином у бідній родині єврейських емігрантів Джено Саул та Сари Етель Фрідман, вихідців з містечка Береґсас, Угорщина, нині — містечко Берегове. В історію Мілтон Фрідман увійшов своїми роботами з макроекономіки, мікроекономіки, економічної історії, статистики та своєю позицією захисту вільного капіталізму. У 1976 році він став лауреатом премії пам’яті Альфреда Нобеля за досягнення у дослідженні споживчого аналізу, розробці грошово-кредитної теорії та демонстрації складності стабілізаційної політики.

Тож це вже 44-міні-скульптурка, яка з’явилася в Ужгороді, і ще довго тішитиме його жителів та гостей.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах