96565
12:02 18.122019

Кінна статуя Ференца Ракоці ІІ зайняла своє почесне місце у центрі Берегова. Фото. Відео

Життя 10476

Угорська громада Закарпаття багато років виношувала мрію та сподівання про встановлення пам’ятного монумента герою національно-визвольної боротьби, ватажку, видатному політичному діячу, князю Ференцу Ракоці ІІ. І ось, ці прагнення нарешті здійснилися – Ференц Ракоці, сидячи на своєму коні Пандурі, зустрічає усіх берегівчан та гостей міста у парку «Будапешт».

Бронзова статуя розміщена на 20-тонному п’єдесталі з вапнистого каменю та важить понад півтори тонни. Загальна висота монументу 6,3 метри. Головним ініціатором встановлення кінної статуї Ференца Ракоці ІІ виступило Товариство угорської культури Закарпаття, за підтримки уряду Угорщини та благодійного фонду «Габора Бетлена». Автори шедевру – скульптори Лайош та Адам Дьєрфі. Бронзове лиття виконував Імре Варга, а різьбу по каменю – Лайош Бачі.

На урочистості з цього приводу прибуло чимало поважних гостей, як високопосадовці з-за кордону, так і представники органів місцевого самоврядування краю, угорськомовних громадських організацій та духовенства.

Першим проголосити свою вітальну промову запросили Гергея Гуйяша, міністра, керівника адміністрації Прем’єр-міністра Угорщини, яку він розпочав зі слів «Cum Deo pro Patria et Libertate» – «З Богом за Батьківщину і свободу». Саме цей вислів, що вже став крилатим, слугував гаслом та закликав до боротьби на боці Ференца Ракоці ІІ. Ці слова можна прочитати і на основі встановленого монумента.

«Час від часу дивлячись на скульптуру героїчної постаті Ференца Ракоці ІІ, ми згадуватимемо яку значиму роль він зіграв для майбутнього всіх угорців, яку силу та мужність подарував наступним поколінням. Видатний полководець повстав проти правлячої системи та підняв «прапор свободи» у дуже складний період історії. Династія Габсбургів накладала непомірні податки на населення, чинила військовий тиск на тих, хто намагався протистояти їхній волі. Це знову відкрило «старі рани» угорського народу – він почав діяти. Так розпочалася національно-визвольна війна, яку й очолив Ференц Ракоці ІІ. Хоча вона й зазнала поразки, повстання завершилося підписанням Сатмарського мирного договору, згідно якого Угорщині повернули Конституцію, надали певну адміністративну свободу», – поділився з присутніми Гергей Гуйяш.

Про урочистість події наголосив й Золтан Бабяк, міський голова Берегова, адже видатна історична персона Ференца Ракоці ІІ після 316 років знову постала у місті над Верке: «Кам’яний арковий міст, палац Бетлена, колишнє панське казино, синагога, будівлі Королівського суду та Закарпатського угорського інституту, а також безліч меморіальних таблиць безумовно вирізняють Берегово серед інших міст своєю культурною різноманітністю та неповторністю.

Дорогі берегівчани! Поважаймо і цінуймо, одне одного та своє рідне місто. Збережімо наші цінності та культурні надбання! Сьогоднішня церемонія тільки поєднує нашу громаду й тому лише зміцнює Україну».

Митець Лайош Дьєрфі подякував за надану йому довіру та честь долучитися до створення такого шедевру. Скульптор розповів з якими труднощами прийшлося зіштовхнутися під час роботи, як вибирали місце розміщення кінної статуї та які емоції при цьому відчували.

Голова Товариства угорської культури Закарпаття, Василь Брензович, розповів про передумови встановлення статуї Ференца Ракоці ІІ, адже її планували звести понад століття тому. Однак, історичні події змінили ці плани – Перша, а потім Друга світові війни, зміни правлячих режимів знецінили всі зібрані колись, для цієї цілі, кошти.

Однак, у 1989 році, після створення Товариства угорської культури Закарпаття старі мрії та задуми отримали нове життя – скульптура князя Ракоці обов’язково мала прикрасити Берегово. Тоді навіть створили два макети майбутнього пам’ятника, які на жаль, так і не втілили в життя.

«Протягом 30 років на території краю нам вдалося спорудити чимало пам’ятних місць та скульптур, присвячених боротьбі угорського народу за свободу. Це і птах «Турул», що біля Вілока, і статуї Ілони Зріні та Ференца Ракоці у мукачівському замку або ж Міклоша Берчені та Крістіни Чакі в ужгородському. Зараз нарешті вдалося додати до цих пам’яток ще одну – кінну статую видатного полководця Ференца Ракоці ІІ, який завжди залишиться нашим національним героєм», – додав Василь Брензович.

Тож після урочистого відкриття меморіалу поважні гості перерізали символічну стрічку та поклали вінки до підніжжя статуї видатного князя Ракоці.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах