93674
10:06 1.112019

Закарпатців закликають не нести на цвинтар штучні квіти

Життя 4731

Сьогодні в Україні відзначають 1 листопада – День пам’яті померлих. Крамниці та базари потопають у різнокольорових хризантемах, вінках і лампадках. До цього дня закарпатці починають готуватися заздалегідь. Напередодні прибирають могили та купують ритуальні товари.

Цьогоріч питання сміття на кладовищах після 1 листопада постало неабияк гостро. Тогоріч комунальники не встигали вивозити вантажівками із кладовищ ритуальні товари – вінки і квіти. Аби не допустити такої ситуації і цього року та зменшити масштаб ужитку обрядової пластикової атрибутики, релігійні громади Закарпаття закликають краян не нести усе це на кладовища.

– Церква – не контролюючий чи караючий орган. Проте ми просимо наших парафіян не приносити на могили штучні квіти, – каже отець Іван, священнослужитель Мукачівської греко-католицької єпархії. – Для цього є дві причини. Перша, звісно ж, екологічна безпека. Бо вчені довели, що під час спалювання пластикової ритуальної атрибутики виділяється велика кількість діоксинів, які отруюють довкілля і часто  призводять до онкологічних недуг. Відомо, що штучні прикраси швидко втрачають колір і вигляд, тому за місяць-два їх викидають. Ми дуже лицеміримо, коли кажемо, що любимо Бога, дбаємо про своє здоров’я, а тим часом купуємо пишний букет пластикових квітів. Приносити такі речі на могилу – екологічний гріх. По-друге, пластикові квіти – мертві. А символ християнства – вічне життя.

За ініціативи екобюро УГКЦ,  на входах до кладовищ встановлюють спеціальні банери із закликами не нести на могили пластикові вінки та квіти. Гасла на них повідомляють про шкоду від таких виробів. Можливо, завдяки таким інформаційним дошкам та нагадуванням священнослужителів мешканці області потроху відмовляться від цього «сміття».

Утім найголовніше, на чому наголошують священнослужителі – цього дня потрібно принести своїм рідним на могили, не штучні квіти, а молитву…

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах