91684
18:15 24.092019

Як ужгородські студенти створили стартап, що може змінити світ

Життя 8391

Четверо студентів з Ужгорода створили QRWaiter – програмний продукт, який допомагає барам чи кав’ярням зменшити кількість офіціантів, прискорити час обслуговування клієнтів, а останнім – у два кліки зробити замовлення, отримати його в рази швидше і розрахуватись.

Хлопці помітили недоліки в теперішньому обслуговуванні в закладах і, оскільки мають досвід у попередніх розробках, вирішили, що цей процес можна оптимізувати.

Всього в команді четверо людей: Кошун Микола, Грабчак Едуард, Когут Нікіта, Пайда Володимир. Студенти розповідають, що витратили близько пів року на опрацювання ідеї і ще десь стільки ж на роботу над системою. У березні цього року випустили бетаверсію, а в травні відбувся реліз.

Наразі QRWaiter використовують чотири заклади в Ужгороді. Хлопці збирають фідбеки від кожного закладу і продовжують удосконалювати сервіс. Уже зареєстрували торгову марку, корисну модель на винахід та авторське право. Також беруть участь у міжнародному акселераторі Startup Wise Guys, надалі планують вихід на всеукраїнський та міжнародний ринки.

У кожного своя частина роботи в проекті: хтось пише код, хтось займається дизайном, брендингом чи безпекою. Всі працюють віддалено і кажуть, що зібратися всім разом «оффлайн» буває досить складно.

Отож, що це за система і «з чим її їдять», нам розповіли Едуард та Микола.

Як прийшла ідея створити такий продукт? Чому саме QRWaiter?

M: Одного разу ми сиділи в кафешці, а наше замовлення переплутали. Раніше ми вже працювали над різними проектами і подумали, що це можна оптимізувати.

Раніше я працював в офісі і мав годину на обід. Коли приходив до закладу, то тільки 40–50 хвилин я витрачав на очікування. Тому я часто мусив запізнюватися, повертаючись з обіду в офіс.

Ми підрахували, що середня тривалість очікування в закладі – 55 хвилин. Отримати меню, зробити замовлення, почекати, поки приготують, а потім – поки принесуть чек.

Із нашою системою – час очікування скорочується до 35 хвилин. За допомогою QRWaiter можна миттєво замовити, миттєво отримати чек та оплатити.

Як щодо безпеки? Цим у вашій команді займається окрема людина. Про що вона дбає?

E: Вся система знаходиться на наших серверах, користувачу не потрібно завантажувати якихось додатків, а також жодні його дані не збираються, тобто користування відбувається абсолютно анонімно. Ми робимо тільки підв’язку до геолокації користувача, щоб переконатись, що він справді знаходиться на цей момент на території закладу. Таким чином ми уникаємо непередбачуваних навантажень, атак тощо.

Як відбувається взаємодія закладу і клієнта через вашу систему QRWaiter?

M: Заклад має власну aдмінпанель. Коли клієнт сканує своєю камерою на телефоні QR код, бармен чи офіціант отримує сповіщення, приймає замовлення і клієнт одразу це бачить.

Ми замінюємо офіціанта, а також мінімізуємо людський фактор, адже часом офіціанти можуть переплутати замовлення або довго не підходити, чи взагалі про вас забути. До того ж, це зручно для іноземців, адже, коли код сканує людина, в якої в телефоні основна мова, приміром, англійська, то і меню вона побачить англійською і таким чином без проблем зможе зробити своє замовлення.

Також у адмінпанелі є черга замовлень, щоб нагадати персоналу, хто вже довго чекає, і таймер. Фіксується точний час, скільки хвилин очікували на свою страву.

Щодо оплати, то клієнти можуть обрати, чим хочуть розрахуватися – готівкою чи карткою, і тоді їм приносять чек або ж термінал для розрахунку. Тут же можна вказувати суму чайових, які клієнт хоче залишити, і система відразу ж плюсує їх до чеку.

Ще одним очевидним плюсом є те, що всі зміни до меню власник може внести в кілька кліків, не потрібно передруковувати його тощо.

Ви дуже детально все продумали у своїй системі. Звідки ви знаєте всі тонкощі роботи таких закладів та поведінку клієнтів?

Першим закладом, на якому тестували систему, вивчали всі тонкощі взаємодій між клієнтом та персоналом закладу, для нас став Duffort.

Ми перші пів року буквально жили в Duffort, спостерігали і спілкувалися з клієнтами, добре знаємо власника, стояли за барною стійкою, щоб зрозуміти зсередини всі процеси.

Яка ваша бізнесмодель? Яким чином усі ваші зусилля і витрати окупляться?

Ми пропонуємо закладам користуватися нашою системою за передплатою. Приміром, для закладу на 10 столів це коштує 10 доларів на місяць. Для тих, хто хоче спробувати – надаємо безкоштовний доступ на 2 тижні.

Як реагують відвідувачі на наліпки QR-кодів на столиках закладу?

Люди ще звикають до такої новинки. Найкраще сприймає молода аудиторія. Бачать наліпки QR-кодів на столах і одразу сканують. Люди старшого віку – найчастіше не помічають.

Яким саме типам закладів стане в нагоді QRWaiter?

Наша система дозволяє економити час відвідувачів. У середньому люди чекають 10 хвилин, щоб отримати меню, і ще 10 хвилин, щоб зробити замовлення.

Часто якщо клієнти довго чекають, то у них може скластися враження, що тут погане обслуговування. З нашою системою закладу потрібен один офіціант замість трьох.

Заклад, якому ідеально підійде наша система, – це кав’ярня чи бари з терасою, котрі мають певну кількість столів та достатню завантаженість.

Зараз хлопці працюють над тим, щоб система була адаптивною та масштабованою. Завершити всі доопрацювання мають до кінця літа. Також налаштують додаткову послугу – розрахунок без терміналу, що ще більше прискорить процес обслуговування.

Про свою систему хлопці розповідають у Фейсбук та Інстаграм, тому, якщо вам сподобалось, знаходьте їх і слідкуйте за всіма новинами від QRWaiter.

Розмовляла Оксана ЧОПАК

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах