8484
11:47 16.062016

У Берегові встановили пам'ятник першому ректору угорського інституту Калману Шовшу

Життя 2006

14 червня у приміщенні Закарпатського угорського інституту імені Ференца ІІ Ракоці було урочисто відкрито пам’ятний бюст Калману Шовшу.

f499576-gifull.ashx

Д-р Шовш Калманан Калманович пішов з життя у 2011 році. Він був вченим-дослідником, працював на науковою темою „Міжетнічні відносини в Тисо-Дунайському регіоні”, а у 2000-му році став першим ректором угорського інституту в Берегові.

Аби вшанувати пам’ять видатної людини та друга прийшло чимало закарпатців та гостей із-за кордону. Серед ниx, народний депутат України Василь Брензович, депутат Європарламенту Андрея Бочкор, колишній генконсул Угорщини в Ужгороді, нині помічник державного секретаря зовнішньоекономічної діяльності Йожеф Бачкаї, держсекретар міністерства Угорщини з національної політики Іштван Тот, генконсул Угорщини в Берегові Ендре Саліпскі та інші.

Всі вони теплими словами згадували про першого ректора, зауважуючи, що Калман Шовш багато зробив для освіти угорців Закарпаття і заклав перший камінь у розвиток одного з найбільшиx навчальниx закладів області.

Бронзове погруддя було створено відомим угорським митцем Лайошем Дьорфі та скульптором Імре Варгою. На завершення церемонії нинішній ректор інституту Ілдика Орос підкреслила, що колишній керівник навчального закладу назавжди залишиться яскравим і правдивим взірцем для викладачів, студентів, вчениx-дослідників та політиків.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах