78704
14:35 29.032019

У Берегові провели традиційні «Дні Ракоці»

Життя 5298

З року в рік, у день народження видатного полководця, політичного та культурного діяча Ференца Ракоці ІІ (27 березня) у стінах Закарпатського угорського інституту, що носить його ім’я, проводять «Дні Ракоці» – тривають вони цілий тиждень.

Так, у 2019-у традиційні заходи відзначали з 24 по 30 квітня. Протягом цього часу у навчальному закладі відбулося чимало цікавих подій – спортивних, культурних та наукових.

Проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Дюло Фодор розповів, що проводити «Дні Ракоці» почали ще у 2006 році, а вже другий рік поспіль свого роду традиційним початком святкування стає «Кубок Ракоці» – спортивне змагання з волейболу. Цьогріч позмагатися виявили бажання чотири команди з Ужгорода, Чопа, Батьова, Великої Доброні та дві з Берегова – випускників та викладачів Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ. Додамо, що турнір уперше проходив у новозбудованому спортивному центрі інституту. У підсумку, перемогу отримала команда з міста Чоп, ужгородці вибороли срібло, а представники Батьова – бронзу.

Вже наступного дня, 25 березня, відбулося вручення дипломів та сертифікатів випускникам мовних курсів вишу, які проводять на базі Центру післядипломної освіти. Більше 170 закарпатців протягом п’яти місяців активно вивчали англійську, німецьку, українську та російську мови. Проте до «фінішної прямої» вдалося дістатись тільки сотні наполегливих, адже протягом навчання вони писали контрольні, складали усний та письмовий іспити, які не усім вдалося подолати.

Також, кожен другий рік, в рамках святкування «Днів Ракоці» проводять зустріч хористів вищих навчальних закладів. У цьому році на захід прибуло 10 команд, переважно з-за кордону – Угорщини, Словаччини та Румунії. Продовженням культурної частини святкування стала виставка Товариства угорських митців Закарпаття ім. Імре Ревеса, яка триватиме аж до 29 квітня.

Наукову частину «Днів Ракоці» традиційно займає дводенна конференція. Цього року організатори обрали педагогічну тематику, що є вкрай актуальною для угорців Закарпаття. Конференція набула міжнародного статусу, адже участь у ній взяли представники близько десяти європейських країн. Експерти обговорили виклики, які стоять перед освітою у ХХІ столітті у світлі прийнятих та очікуваних реформ. Зауважимо, що учасники не робили конкретного наголосу на освітні процеси в Україні, а мали на меті розглянути освіту у широкому масштабі Карпатського регіону – ділилися власним досвідом та піднімали актуальні питання.

Завершенням тижня, присвяченого пам’яті Ференца Ракоці, стане зустріч випускників навчального закладу, яка з року в рік проходить в атріумі Закарпатського угорського інституту.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах