78168
10:50 21.032019

Пластуни з різних куточків Закарпаття та Словаччини зустрілися в Хусті

Життя 5039

Минулого тижня у Хусті відбулося багато заходів з нагоди відзначення 80-річчя проголошення Карпатської України. Місто приймало чимало гостей з усієї України та навіть з-за кордону. Відвідали місто над Тисою і юні пластуни, котрі з`їхалися на міжстаничну зустріч, що цьогоріч мала назву “Дзвін Карпатської України 2019”. Зустріч сміливо можна назвати міжнародною, адже участь у ній взяли не тільки закарпатські пластуни зі станиць Берегово, Мукачево, Ужгород та Хуст, а також гості – 13 скаутів із Пряшева (Словаччина).

“Програма була розрахована на два дні. Ми намагалися організувати для дітей максимально цікавий та пізнавальний відпочинок з екскурсом в історію краю. Зокрема діти побували на екскурсії в історичній будівлі – Хустській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів № 1 ім. А.Волошина, де 15 березня 1939-го року відбулося засідання Сойму, взяли участь у тереновій грі, так званому квесті містом: розгадували різні ребуси, завдання, пов`язані з подіями Карпатської України, переглянули виставу Закарпатського обласного театру драми та комедії “Останнє танго в Хусті”, побували на тематичній фотовиставці. Увечері відбулася смолоскипна хода на Хустський замок і, звісно, традиційна ватра. Наступного дня пластуни вшанували пам’ять полеглих січовиків на “Красному Полі”. Спільно з о. Еміліяном Гавеєм взяли участь у панахиді за загиблими героями”, – поділився з “Карпатським об`єктивом” наставник хустських пластунів Юрій Сарваді.

До слова, на цьому історичному місці – Красному Полі – відбулася ще одна важлива подія для сучасних пластунів – урочисте складання пластової присяги ст.пл. Іш твана Удута, пластунів-прихильників Ірини Григи, Івана-Романа Сарваді та Крістіана Браєра.

“Це були чудові вихідні. Найбільше мені сподобалася теренівка у центрі міста, бо ми мали неординарні завдання, приміром, взяти інтерв`ю у пересічних мешканців, що вони знають про березневі події 1939 року. Багато нового дізналися про історію краю. Цікаво було побачити в музеї місцевої школи старі експонати, серед яких особисті речі Августина Волошина, паперово-книжкові артефакти. Дуже вразили зошити тодішніх учнів. Без сумніву, цей візит до Хуста запам`ятається надовго”, –поділилася юна пластунка Ярина Карабін.

Богдана КЛЕКНЕР, фото автора

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини