78126
19:42 20.032019

Ужгород прикрасила ще одна міні-скульптурка

Життя 5655

Цього разу витвір Михайла Колодка з’явився перед будівлею Генерального консульства Угорщини в Ужгороді, на Православній набережній. Скульптору вдалося майстерно зобразити корону Святого Іштвана – традиційну священну корону угорських королів, яка вважається одним з головних символів Угорщини.

Вчора, 19 березня, відбулося офіційне представлення нової ужгородської міні-скульптурки. Корона Святого Іштвана зображена ніби на подушці та встановлена на вершечку пам’ятного знаку, де українською і угорською мовами зазначений її історичний шлях.

Генеральний консул Угорщини у місті Ужгороді, Йожеф Бугайла, привітав присутніх та зауважив, що минулоріч в Угорщині відзначали 40-річчя з дня повернення корони на Батьківщину. Тож міні-скульптуру планували встановити ще раніше та приурочити до цієї пам’ятної дати.

Йожеф Бугайла також розповів історію, чому хрест на короні трохи похилений: «Багато хто з істориків вважав, що такий дефект виник під час бойових дій, можливо від удару меча. Лише у 2006 році експертам вдалося повністю відкинути цю теорію. Виявилося, що на одній з коронацій, ще на початку 1600 років, загубили ключ від скрині, де зберігалася корона Святого Іштвана. Тоді, в якості вимушеної міри, скриню зламали і так пошкодили «символ королів».

У свою чергу, голова Національного інституту стратегічних досліджень Угорщини, Єно Сас, зазначив – те, що корона збереглася до сьогоднішнього дня є справжнім дивом:

– Ми угорці, теж піддавалися численним випробуванням, як і корона Святого Іштвана. Проте, нам вдалося вистояти. Можливо саме тому, сьогоднішня подія є визначною – з народу тільки тоді може бути сильна нація, якщо буде створена міцна громада. Ми завжди маємо пам’ятати своє минуле і дбати про майбутнє.

На завершення урочистостей Йожеф Бугайла та Єно Сас поклали вінки до мініатюрної копії корони Святого Іштвана.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Відео: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини