72334
14:26 24.122018

У Хусті відкрився зимовий вернісаж “Митця Верховини”

Життя 7539

Уже за доброю традицією під кінець року народне творче об`єднання “Митець Верховини” звітує про свій творчий поступ масштабними зимовими виставками. Так, днями у Хустській міській картинній галереї відбулося відкриття експозиції під назвою “Зимовий вернісаж”, що представила поціновувачам мистецтва більше півсотні різнопланових робіт від 26 митців відомого об`єднання.

Святкова імпреза напередодні новорічно-різдвяних свят зібрала в привітному арт-просторі знаних художників, молодих митців, поціновувачів краси, представників культурної еліти, журналістів.

“Приємно, що традиція проведення зимових виставок зберігається і створює справжнє мистецьке свято для хустян, гостей, які відвідають місто над Тисою під час новорічно-різдвяних свят. Надзвичайно приємно, що протягом останніх років до нас долучаються нові митці, нові таланти. Це свідчить про те, що об`єднання не просто живе, а розвивається”, – такими словами відкрив виставку директор картинної галереї Орест Цюпко.

І дійсно з кожним роком “Митець Верховини” розширюється. Якщо у перші роки роботи об`єднання, яке започаткували у 1964 році, складалося з 8 талановитих художників, то наразі нараховує більше півсотні.  І кількість бажаючих долучитися до мистецької спільноти постійно зростає.

Так, на цьогорічній зимовій виставці дебютувала художниця Оксана Сарвадій. Жінка за фахом – учитель образотворчого мистецтва, викладає у місцевій школі мистецтв. Представила на експозиції одну з перших своїх робіт – ікону “Різдво Христове”.

“Я дуже рада приєднатися до цього славного об`єднання. Сподіваюся у колі однодумців вдосконалити своє мистецтво, навчатися новому”, – поділилася з “Карпатським об`єктивом” художниця.

Ще одним дебютантом експозиції став митець Ярослав Бабич.

Та, на жаль, попри велику затребуваність, наразі об`єднання переживає нелегкі часи. Як повідомив його керівник Валерій Дьордяк, за рішенням сесії Хустської районної ради мистецька спільнота залишилася без приміщення, у якому діяли дві виставкові зали, художня майстерня тощо. Таке рішення боляче вдарило по митцях, а насамперед – та байдужість, з якою посадовці поставилися до культурного надбання, ставлячи їх перед фактом – в місячний термін звільнити приміщення.

“Хочеться згадати слова відомого Леонардо да Вінчі: “Живопис – це поезія, яку бачать, а поезія – це живопис, який чують”. Сенс цього висловлювання в тому, що люди, які творять, завжди об`єднуються під одним дахом, їм цікаво разом. І тут зібралися дійсно ті, кого цікавить мистецьке життя краю. Дякую всім, хто долучився, хто нас підтримує. З прийдешніми новорічно-різдвяними святами. Всім творчих успіхів!” – побажав Валерій Дьордяк.

На відкритті експозиції взяли слово і відомі митці, друзі та члени об`єднання, зокрема Ласло Гайду, Йосип Блецка, Василь Деяк, Сергій Галай та інші.

“Молода кров вливається в наші ряди. Молоді митці продовжуюь традиції нашого об`єднання у різних техніках. І це радує, адже багато років у нас була прогалина. Плекаємо великі надії на гідне продовження нашої справи. Бажаю усім надалі творити й не падати духом”, – побажав Йосип Блецка.

Тож сподіваємося, “Митець Верховини” знайде підтримку не тільки у пересічних хустян, але й у представників влади, та надалі тішитиме краян своїм мистецтвом, прославлятиме рідне Закарпаття далеко за його межами.

Триватиме виставка “Зимовий вернісаж” протягом місяця.

Богдана КЛЕКНЕР

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах