70204
12:50 30.112018

На Закарпатті осучаснили чотири дошкільні навчальні заклади

Життя 2415

Вчора, 29 листопада, в чотирьох населених пунктах Закарпаття відбулася святкова передача відремонтованих дитячих садочків. Так, мешканці сіл Сернє та Косино (Мукачівського району), Гаті та Запсоні (Берегівського району) отримали чудовий подарунок – повністю оновлені дитячі садочки, з новими меблями, опалювальною системою, вікнами та дахом.

Така допомога стала можливою завдяки Програмі розвитку дитячих садочків Карпатського регіону, яка вже профінансувала ремонтні роботи в десятках населених пунктів області. Іштван Грежо, уповноважений уряду Угорщини, відповідальний за координацію Програми під час урочистого відкриття дитячого садочка «Золотий ключик» у селі Косино розповів, що навіть неозброєним оком можна побачити ті глобальні зміни, які відбулися в закладі.

«Ми розуміємо, що ця будівля, де тепер знаходиться садочок, з самого початку не була пристосована для теперішніх потреб. Протягом останніх 100 років закарпатців кидало з країни в країну. На території цього краю є навіть такі старожили, які ще жодного разу не покидали рідного села, а встигли побувати у шести різних країнах. Але нарешті закінчилися «100 років угорської самотності», і Угорщина нарешті спроможна допомогти своїм громадам, які проживають в різних країнах світу», – зауважив Іштван Грежо.

Додамо, що дошкільний навчальний заклад складається з двох будівель, які були побудовані в другій половині ХІХ століття. Тоді будівля належала єврейській родині, пізніше її відібрали та передали до державної власності. Так, від 1947 року тут розпочав своє функціонування садочок, спочатку з однією групою, а з 1965 року – активно розширювався. Пізніше тут навчались аж 120-140 діток. Наразі в дошкільному навчальному закладі виховують 65 дітей.

Ілдика Орос, ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ та голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства зазначила, що завдяки Програмі на Закарпатті покращили умови та функціонування багатьох садочків, і дітки зможуть зростати та отримувати знання в гідних умовах. Відповідно, така підтримка уряду Угорщини допомагає й Україні, адже їй непотрібно витрачати кошти на ці заклади.

«Не варто забувати й про податки, які склали 30-40% витраченої суми та ту велику кількість робочих місць, яку вдалося долучити до виконання всіх видів робіт. Навіть видатки на опалення цих закладів скоротяться, адже тут встановлено сучасну ефективну опалювальну систему. Єдине, що залишилося – наповнити весь садочок дзвінким дитячим сміхом», – додала пані Ілдика.

Крім ремонтних робіт вихованцям закладів подарували ще й набори розвиваючих іграшок. Такі самі іграшки отримали 1664 угорськомовні дитячі садочки Карпатського регіону.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах