63036
17:04 7.092018

Спільні борги подружжя: міфи і реальність

Життя 163054

«Доброго дня, мій колишній чоловік рік тому, ще під час шлюбу, взяв у борг для своїх потреб чималу суму коштів, а зараз на мене подали в суд з вимогою про повернення половини цих грошей. Як мені захистити себе? Олександра, м. Берегово»

Усім відомо, що, за загальним правилом, усе нажите подружжям майно є їхньою спільною сумісною власністю. Однак, крім майна, спільними є й зобов’язання сім’ї перед іншими особами. Цим правилом і керуються банки та інші позикодавці в пошуках можливості повернути гроші й звертаються з позовною заявою до іншого з подружжя з вимогою оплатити половину спільного боргу.

Разом з тим у цій категорії справ є одне важливе «але»: позивач повинен довести, що кошти, які він позичив одному з подружжя, узяті й використані ним в інтересах сім’ї, а не з особистою метою.

Використання коштів в інтересах сім’ї можна довести зіставленням витрат сім’ї після отримання коштів із сумою позики, яку взяв один із подружжя. Наприклад, якщо чоловік узяв у борг 10 тисяч доларів, а родина невдовзі придбала квартиру, то позивач з високою ймовірністю доведе, що позика взята й використана чоловіком в інтересах сім’ї. Однак, якщо таких явних витрат не було або кошти на такі витрати походять з інших джерел і на це є відповідні документи (наприклад, знятий депозит), то дружина може з упевненістю стверджувати, що борг узятий чоловіком на власні потреби, а тому вона за повернення цих коштів відповідальності не несе.

На захист «колишніх» став і Верховний суд України ще у 2015 році, сформувавши правову позицію про те, що договір, укладений одним із подружжя, створює обов’язки для другого з подружжя виключно в разі, якщо його укладено в інтересах сім’ї, а одержане за цим договором майно фактично використане на задоволення потреб сім’ї. У свою чергу, договір, укладений одним з подружжя, за яким майно використане не на потреби сім’ї, не створює обов’язків для іншого з подружжя.

Тому для захисту від необґрунтованих вимог кредиторів необхідно перш за все проаналізувати історію доходів та витрат сім’ї за період після отримання одним із подружжя боргу й до розірвання шлюбу, а також підготувати всі можливі підтверджувальні документи, що будуть використані як докази у справі.

Крістіан ФЕКИЙШГАЗІ, адвокат,

юридична компанія «Колегіум»

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах