50828
18:27 7.032018

У Хусті урочисто відкрили меморіальну дошку Томашу Масарику. ФОТО

Життя 5294

Сьогодні, 7 березня, у Хусті відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки, присвяченої Томашу Гаррігу Масарику, першому президенту Чехословаччини, до складу якої в 1920-1939 рр. входила Підкарпатська Русь (нинішня Закарпатська область).

IMG_9559

Дошку встановили на фасаді Хустського професійного ліцею сфери послуг, що знаходиться на вулиці Пушкіна, 11 ( навпроти “чеського містечка” або так званої “Масарикової колонії”).

У церемонії відкриття взяли участь представники місцевої влади, зокрема заступник Хустського міського голови Іван Фетько, голова фонду “Віза” Володимир Чубірко, голова клубу Т. Г. Масарика в Ужгороді Іван Латко , голова Ужгородської чеської спілки Я. А. Коменського Юрій Сивохоп, скульптор Едуард Алексій, а також гості – Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Павел Пешек, представник Народного педагогічного музею та бібліотеки Я.А. Коменського у Празі доктор Ян Шімек та інші.

“Свого часу чехи зробили великий внесок у розвиток Хуста. За 20 років саме вони оздобили місто над Тисою архітектурним ансамблем “Масарикова колонія”, що по праву вважається однією з головних історичних пам`яток міста. Їм належить і будівництво адмінкорпусу Хустської міської ради, будівлі теперішньої СШ I-III ст.№1 ім.А.Волошина, приміщення поліклініки тощо. Тому дуже символічно, що саме 7 березня, в день народження Томаша Масарика, у Хусті в його честь з`явилася меморіальна дошка”, – поділився з “Карпатським об`єктивом” заступник Хустського міського голови Іван Фетько.

За словами автора скульптури Едуарда Алексія, у його творчому доробку це вже друга робота, присвячена відомому філософу, соціологу, політику та державотворцю.

“Композицію я створив доволі швидко. Вона несе історичний зміст, зображуючи першого президента Чехословаччини Томаша Масарика з картою”, – прокоментував свою роботу автор меморіальної дошки.

Своїми враженнями з “Карпатським об`єктивом” поділився і Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Павел Пешек.

“У Хусті ми бачимо багато чеських елементів будівництва, і не дивно, адже нас об`єднує спільна історія. Тому це природньо, що в місті з`явилася пам’ятка про видатну особистість, яка зробила значний внесок у його розбудову”, – зазначив дипломат.

Музичною окрасою заходу став виступ зразкового вокального ансамблю  “Перлинка” під керівництвом Оксани Липчей.

Богдана КЛЕКНЕР

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах