24827
19:01 3.022017

Римо-католицький костел у Перечині збудували італійці

Життя 12556

Римо-католицький костел Святого Августина в Перечині є справжньою окрасою міста, історичною пам’яткою. Знаходиться біля центральної дороги, притулився до підніжжя гори Гурка. Збудований з каменю італійськими майстрами 1906 року, про що свідчить викарбувана дата «1906» над вхідними дверима. Належить до еклектики. Його довжина – 24 м, ширина – 9 м, висота – 34 м. Є дзвіниця з трьома дзвонами. У костелі є корпуси та закрестія, орган, на жаль, недіючий. Настоятель храму о. Владислав каже, що ведеться пошук майстрів, які б його відремонтували. У приміщенні холодно, бо слабкі конвектори неспроможні обігріти таку площу. Розглядається варіант встановлення підлогового опалення. Отець зауважив, що святиня зберегла свою автентичність, незважаючи на поважний вік – 110 років.

костел

Як усе починалося

– У географічному словнику Угорщини 1839 року Перечин згадується як село, в якому проживало 70 римо-католиків, 759 греко-католиків і 76 євреїв. А 1903 року тут проживало вже дві тисячі чоловік, – повідомив професор УжНУ Федір Шандор. – Наші ліси, будівництво залізничної дороги «Великий Березний – Перечин» стали поштовхом для фірми «Бантлін» заснувати в Перечині лісохімічний завод у 1895 році. До роботи були запрошені іноземні фахівці: італійці, німці, словаки, угорці.

Зітта Бублак розповіла, що кількість римо-католиків збільшилася до 700 чоловік. Перечинська римо-католицька спільнота утворилася 1902 року. Вірники відвідували греко-католицьку церкву Святого Миколая на Гурці, але почали ініціювати будівництво костелу. 1905 року італієць Гайотто Франческо придбав у родини Зіми Ференца земельну ділянку. Місцевий завод виділив 10 тисяч крон, решту коштів дали парафіяни. На возах привезли камінь із Сухого Потока та Теплої Ямки. Фундамент і стіни мурували італійці Комінотто Санто із синами, Меніс Яків, Гайотто Франческо, а двері, вікна, лавиці та три вівтарі (спочатку був виготовлений центральний вівтар Св. Августина та вівтар Ісуса, а згодом і Пречистій Діві Лурдській) виготовлені у столярній майстерні Гоєра Олександра. Освятили костел у день Св. Августина 1906 року.

Першим парафіяльним священиком став о. Бартфої Кальман, при ньому 1934 року був проведений внутрішній ремонт храму. У 30–40-х роках у костелі служили різні священики. З 1947-го парафія не мала постійного отця.

костел інтерєр

У радянські часи костел діяв

– З приходом радянської влади на Закарпаття церква переслідувалась, духовних отців без вини відправляли на заслання, – з болем у серці пригадує минуле Зітта Артурівна. – Костел переживав важкі часи, його намагалися закрити, але, на щастя, він постійно діяв. Якщо не було священика, то вірники самі проводили богослужіння, молились над покійним і ховали його, а також вчасно сплачували податки. Тут хрестили діточок з Перечина та сіл. У 1979 році, коли парафію обслуговував о. Горват Августин, був здійснений зовнішній ремонт святині під керівництвом майстра Молнара Михайла силами самих парафіян. Жінки Агнеса Комінотто, Єлизавета Бублак, Клара Коцка, Ганна Гоєр, Марія Штіфель робили суміш із цементу, а чоловіки Людвіг Ігнац, Василь Гренцер, Людвіг Нодь, Іван Смоляр працювали зранку та ввечері до й після основної роботи.

Коли вірні ленінці почали знімати і ламати хрести, парафіяни не стали чекати лиха: хрест, який було встановлено біля дороги на території костелу, перенесли глибше в церковний двір і поставили біля центрального входу. Іншою була доля хреста, який стояв у дворі перед хатою Василя Райца. Вірники його перевезли на старий цвинтар, де він стоїть досі. Варто згадати й такий факт: уся церковна атрибутика Тур’є-Реметянського костела Св. Юрія після його закриття зберігалася в Перечинському костелі протягом 45 років.

Добрі справи Мілана Шашіка

1993 року центром місіонерської діяльності на Закарпатті стає Перечин. Першими священиками-місіонерами були отці зі Словаччини, при них придбали недобудований будинок від жителя міста о. Матьовки під фару, який згодом добудували й облаштували.

У серпні 2000 року пастором став Мілан Шашік, який невдовзі очолив Мукачівську греко-католицьку єпархію. Протягом двох років він зробив чимало для римо-католиків Перечина. Великим святом було відзначення Дня Св. Августина, на яке о. Мілан запросив паломників з Польщі. Вони привезли в подарунок для римо-католицьких і греко-католицьких храмів ікони Божого Милосердя та монштранцію. Зі Словаччини приїхали учасники духового оркестру. Від сім’ї Югас було придбано будинок для створення пасторального центру. О.Мілан ініціював зведення Хресної дороги на пагорбі Гурка.

Два роки тому здійснено ремонт даху та зовнішніх стін костелу: металочерепицею перекрито святилище, вежі основної будівлі, на шпилі встановлено великий хрест, поштукатурено фасад.

Перечинська римо-католицька громада нараховує близько 400 вірників.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

костел інтерєр1

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини