140542
13:39 17.122022

У більшості закарпатських річок сформувалися максимальні рівні води

Життя 10240

Минулої доби по Закарпатській області спостерігалась переважно значні до 11-30 мм, подекуди сильні та дуже сильні 40-72 мм.

На річках області, на фоні підвищеної водності сформувалася чергова хвиля сніго-дощового паводку з підвищеннями рівнів на притоках річки Тиса – 0.5-1.5 м, на р. Тиса ділянка В.Бичків – смт. Вилок – 1.8 – 2.5 м. Внаслідок чого відбувся початковий вихід води на заплаву р. Тиса в районі м. Тячів та м. Хуст, р. Латориця – м. Мукачево, р. Стара – с. Зняцево. Утримувалася вода на заплаві р. Латориця – м. Чоп. В нижній течії р. Боржава відновився вихід води на заплаву, з підтопленням на незахищених ділянках сільгоспугідь та автодороги Шаланки – В.Ком’яти.

Станом на 10-00 годину на більшості річок у верхів’ях та середніх течіях, сформувалися максимальні рівні води.

Протягом першої половини дня по області продовжаться дощі, з переходом в другій половині дня в мокрий сніг та сніг, що призупинить розвиток паводку.

В верхів’ях’ річок, протягом дня, утримаються підвищені рівні з повільним зниженням. В нижніх течіях приток продовжиться добігання води з верхів’їв з підвищенням на 0.2-0.5 м.

Протягом 17-18 грудня на р. Тиса – смт. Вилок очікується підвищення рівня 3.0-3.5 м (над рівнем на 8 год. 17 грудня), в межах корінних берегів.

Протягом 17-18 грудня в нижній течії Боржави очікуються високі рівні, утримання води на заплаві з підтопленням сільгоспугідь сіл Заріччя, Сільце, Кам’янське, В.Ком’яти, Боржавське, Луково, Білки, Хмельник, автодороги Шаланки – В.Комяти.

Інформація про водогосподарську ситуацію та підтоплення.

Введені ступені протипаводкового захисту:

І ступінь: р. Боржава – с. Довге, р. Тур’я – с. Сімер, р. Ріка – Міжгір’я, р. Ріка – Н.Бистрий, р. Уж – В. Березний, р. Люта – с. Чорноголова;

ІІ ступінь: р. Пінія – с. Поляна, р. Тур’я – с. Тур’я Поляна, р. Теребля – с. Колочава, р. Тиса – м. Хуст, р. Мокрянка – с. Р.Мокра, р. Стара – с. Зняцево;

ІІІ ступінь:р. Боржава – с. В. Ремети, р. Латориця – м. Чоп.

На даний час спостерігається:

Підтоплення автодороги с. В. Комяти – с. Шаланки, довжиною 100м, шаром води – 10 см, рух забезпечений.

Підтоплення сільгоспугідь на незахищених ділянках: Берегівський район 140 га (с. В. Копаня, с. Дюла), Хустський район – 100 га (с. Сокирниця, с. Стеблівка). Площі сільгоспугідь в селах: Заріччя, Сільце, Кам’янське, Боржавське, Луково, Білки, Хмельник уточнюються.

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків – проводиться акумулювання та регулювання стоку.

Працюють 2 стаціонарні насосні станції. Перекачано за добу біля 500 тисяч метрів кубічних. Всього за рік більше 11,0 млн. метрів кубічних.

В с. В. Копаня (Завадка) з метою запобігання затоплення присадибних ділянок місцевим стоком Виноградівським МУВГ залучено пересувну насосну станцію (перекачано 4000 м3), а силам Берегівського МУВГ здійснено передислокацію пересувної насосної станції до с. Вільхівка.

Працівниками БУВР Тиси ведеться спостереження на аварійно-небезпечних ділянках гідротехнічних споруд.

Забезпечується постійний моніторинг водогосподарської ситуації, у тому числі і за допомогою автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи АІВС «ТИСА».

Про це інформує Басейнове управління річки Тиса.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах