139395
17:54 24.112022

УжНУ та Пряшівський університет співпрацюватимуть у сефрі прикордонних досліджень

Життя 2938

Ужгородський та Пряшівський університети розпочали співпрацю у контексті транскордонного співробітництва з перспективою включення курсу «Прикордонні студії» до навчальних програм в галузі політології та державного управління. Детальніше про обмін досвідом науковців, експертів, можливість запровадження нових дисциплін з метою підвищення обізнаності та розбудови та потенціалу у сфері прикордонних досліджень йшлося під час дискусії “Кордон та його впливи на соціально-економічний розвиток” у рамках реалізації проєкту “Безпечний та інклюзивний кордон між Словаччиною та Україною”. Організаторами заходу виступили Ужгородський національний університет, Центр аналізу регіональних ризиків та Словацька асоціація зовнішньої політики.

Захід зібрав не тільки науковців обох університетів, але й експертів, представників прикордонних відомств України та Словаччини. Під час дискусії презентували словацький та український досвід управління кордонами, роботи митної та прикордонної служб, а також обговорили різні аспектів впливу кордону на життя та економіку прикордонних регіонів.

Роботу над проєктом “Безпечний та інклюзивний кордон між Словаччиною та Україною” розпочали у 2021 році, коли ніхто не передбачав повномасштабного вторгнення Росії. Тематика безпеки на кордонах стала ще більш важливою, події додали нових викликів у роботі над проектом як українським, так і словацьким організаціям. «Ми дуже плідно працювали у лютому, це була робота пов’язана і з практиками, і експертами, і науковцями. І надзвичайно цінно, що після 24 лютого було прийнято рішеннями трьома командами партнерів з України, Словаччини та Норвегії, що без сумніву проєкт буде трансформованим, але продовженим, – зауважила Мирослава Лендьел, проректорка УжНУ, модераторка дискусії – Хочу подякувати за ту допомогу, яку ми відчуваємо від словацьких партнерів, волонтерів, загалом державі Словаччині, яка стала однією з перших країн, яка передала для України важке озброєння, коли фактично Україна була позбавлена західної допомоги у цьому напрямку. Ми це дуже цінуємо».

Світлана Мітряєва, керівниця Центру аналізу регіональних ризиків, заслужена діячка науки і техніки України підкреслила: «Незважаючи на труднощі, ми достойно виконали нашу частину проєкту, який на сьогодні вже майже завершений. Було проведено низку дуже важливих заходів як на території Словаччини, так і на території України. Проєкт є багатошаровим». Світлана Мітряєва висловила вдячність словацьким партнерам, які незважаючи на обставини прийняли рішення про продовження проєкту, та позитивно оцінила науково-аналітичну роботу та соціологічні дослідження, які проводять обидва університети.

Анатолій Головка, заступник директора Центру аналізу регіональних ризиків, кандидат політичних наук коротко розповів про останні заходи по проєкту. «Наприкінці вересня ми провели заплановані мовні курси та стажування для словацьких та українських прикордонників і митників. А також організували поїздку словацьких журналістів у зону проведення бойових дій. Вважаємо, що війна повинна вестися не тільки за допомогою важкого озброєння, але і за допомогою інформації. Ми намагаємося працювати для того, щоб доносити до європейської спільноти об’єктивну інформацію про події, які у нас відбуваються». За словами Анатолія Головки, ще один напрямок роботи організації менш видима, але вагома і соціально значима: підтримка ЗСУ та допомога переселенцям.

Словаччина підготувала пропозицію про участь у відновленні України. 7 липня прем’єр- міністр Словаччини зустрівся з представниками бізнесу з пропозицією взяти участь у відбудові України. 278 словацьких організацій та 240 компаній задекларували такий інтерес. Про це у своєму виступі розповів Олександр Дулеба, радник прем’єр-міністра Словаччини, старший науковий співробітник Словацької асоціації зовнішньої політики, доктор політичних наук, професор. «Те, що ми запропонували, – це післявоєнна реконструкція інфраструктури, підприємств, цивільної інфраструктури. Ми домовилися про перші великі проекти у тих регіонах, де пройшли бої. Будемо відновлювати, чекаємо відповіді від українського уряду», – прокоментував експерт та розповів про деталі співпраці двох університетів. – Підготували наукове видання на 600 сторінок, де вперше подано аналіз соціально- економічного стану Закарпаття разом з Пряшівським та Кошицьким регіонами. Книжка дуже цікава, унікальна, задіяно понад 30 авторів. Ми скористаємося цими дослідженнями для практичних рекомендацій, як розвивати далі словацько-українське співробітництво».

Олександр Дулеба також наголосив, що одним із завдань проєкту було започаткувати співпрацю між політологічними кафедрами Пряшівського та Ужгородського університетів. Початок успішний, надалі йтиметься про акредитацію спеціальних курсів.

Також до дискусії долучились Ладислав Хабречек, директор прикордонної поліції (Словаччина); Яна Німріхтерова, працівниця відділу комунікації Митної адміністрації Словацької Республіки, Лілія Дорофеєва, начальниця юридичного управління Закарпатської митниці, професор; Наталія Хоружа, начальниця групи міжнародного співробітництва Чопського прикордонного загону; Олена Трачук керівниця пресслужби Чопського прикордонного загону.

“Безпечний та інклюзивний кордон між Словаччиною та Україною” (SIBSU) – це міжнародний проєкт, який реалізується Бюро прикордонної поліції та поліції у справах іноземців Президії поліцейського корпусу МВС Словаччини, Митним директоратом Словаччини, словацькою Асоціацією зовнішньої політики у партнерстві з Державною прикордонною та митною службою України, УжНУ, Пряшівським університетом та Центром аналізу регіональних ризиків за підтримки “Apenhet” (Норвегія). Головною метою проєкту є сприяння обміну передовим досвідом між представниками прикордонних відомств та митних служб Словаччини, України, та Норвегії; виявлення та використання можливостей поглиблення інтегрованого управління кордонами та сприяння Україні в отриманні повноправного членства в ЄС.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах