13872
14:42 31.082016

На Закарпатті запрацюють 13 бюро правової допомоги

Життя 3105

Сьогодні, 31 серпня в ОДА відбулася прес-конференція за участі Руслани Натуркач, начальника Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області, Василя Попадинця, директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Івана Алмаші, першого заступника начальника головного територіального управління юстиції. Темою обговорення стало відкриття 13 бюро безоплатної юридичної допомоги, що відбудеться 1 вересня на Закарпатті.

1

З 2015 року на Закарпатті вже працюють три центри з надання юридичної допомоги – в Ужгороді, Мукачеві та Хусті, а зараз вони будуть ще в 13 районних центрах.

Новостворені бюро є структурними підрозділами місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, вони не повинні бути бюрократичними установами, а навпаки стати помічниками для громадян.

Бюро відкриваються з метою впровадження безоплатної юридичної допомоги на регіональному рівні та розширення доступу громадян до отримання цієї допомоги.

В липні по всій області проходив відкритий конкурс з відбору керівників тринадцяти бюро правової допомоги, на який було подано 120 заявок, а фактично взяли участь 80 претендентів.

У кожному бюро працюватиме 2-3 фахівці-юристи, які надаватимуть правові консультації відвідувачам, прийматимуть звернення про отримання безоплатної вторинної правової допомоги (представництво інтересів у суді) та допомагатимуть в доступі до електронних сервісів Мінюсту.

«В рамках плану Міністерства юстиції з реформування територіальних органів юстиції впродовж першого півріччя 2016 року було ліквідовано старі районні управління. В результаті проведених організаційних заходів в Закарпатській області було ліквідовано 13 районних та міських управлінь юстиції, скорочено витрати на утримання апарату територіальних підрозділів міністерства юстиції. Скорочено кількість держслужбовців з 505 до 386 осіб», – зазначила Руслана Натуркач.

Бюро надаватимуть фахову допомогу для соціально незахищених верств населення. Первинна допомога надаватиметься безкоштовно всім без винятку, а от скористатися вторинною правовою допомогою зможуть лише визначені законом категорії громадян – малозабезпечені, інваліди, діти-сироти, учасники бойових дій в зоні АТО та переселенці.

В кожному бюро буде єдина база, яку будуть формувати та підтримувати в актуальному стані юристи-практики.

З 1 січня по 31 липня 2016 року місцевими центрами з надання безкоштовної правової допомоги опрацьовано 1591 звернення та надано 381 доручення на представництво адвокатів у судах. Найчастіше за правовою допомогою громадяни звертаються із вирішення питань соціального забезпечення, житлових, сімейних та інших цивільних питань.

«В таких центрах є навіть можливість надання консультацій, за попередньою домовленістю, по комп’ютерній програмі Skype. Також, при наявності Інтернету люди зможуть поспілкуватись з керівництвом через відео-конференції, без особистої зустрічі», – повідомив Іван Алмаші.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини