135696
15:16 9.092022

Головний архівіст України відвідав Закарпаття

Життя 3971

Днями Закарпатську область з робочим візитом відвідав голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов.

Під час перебування на Закарпатті очільник Укрдержархіву зустрівся з головою Закарпатської ОВА Віктором Микитою та його заступником Петром Добромільським. У робочій зустрічі взяв участь і директор держархіву Закарпатської області Михайло Місюк. Присутні обговорили низку важливих питань щодо розвитку архівної справи в області та України в цілому, а також інші важливі напрямки діяльності архівних установ в умовах війни.

На зустрічі, яку провів очільник Укрдержархіву з директором архіву Михайлом Місюком та колективом установи, йшлося про роботу ДАЗО в умовах воєнного часу та нові виклики, які постали перед архівною галуззю внаслідок широкомасштабного вторгненням російських військ на територію України.

Анатолій Хромов перевірив стан сховищ, читальних залів та наявність укриттів у приміщеннях архіву в містах Ужгород та Берегово. З метою задоволення інформаційних потреб суспільства, ефективної роботи державних архівних установ області він запропонував працівникам держархіву відновити роботу читальних залів. З 12 жовтня поточного року, дослідники зможуть користуватися архівною інформацією не тільки у форматі онлайн, а й безпосередньо замовити архівні справи відвідавши архів.

У ході зустрічі також було обговорено долучення архіву до співробітництва з корпорацією FamilySearch International (США). Реалізація цієї масштабної програми з оцифрування документів Закарпатського регіону дасть можливість значно зміцнити матеріально-технічну базу архівної установи.

Незважаючи на збройну агресію рф проти України, наші архівісти не зупинили свою діяльність у сфері розвитку цифрових технологій, відповідно до Договору між ДАЗО та Управлінням Мукачівської греко-католицької єпархії від 17 травня 2021 року, 25 березня цього року розпочато сканування та приведення в електронний формат (оцифрування) архівних документів Національного архівного фонду в держархіві (м. Берегово), зокрема:

Ф.64 Мукачівський чернечий монастир отців Василіан, м. Мукачево, 5996, одиниць зберігання за 1360 – 1949 роки;

Ф.151 Правління Мукачівської греко-католицької єпархії, м. Ужгород, 58347 одиниць зберігання 1646 – 1649 роки, – ці архівні документи стосуються історичного минулого Єпархії, нашого краю та України в цілому.

Працівники держархіву забезпечують підготовку справ для копіювання: видають/приймають справи з архівосховища, проводять нумерацію/перевірку нумерації аркушів, дезінсекцію/дезінфекцію справ, розброшурування чи прошивання справ та за необхідності їх ремонт і реставрацію, а після надають їх для оцифрування у приміщенні держархіву. За станом на вересень поточного року вже відреставровано та оцифровано більше 400 справ.

Результатом цієї співпраці буде оцифрування архівних документів Національного архівного фонду, створення цифрових копій для фонду користування та забезпечення широкого доступу дослідників, науковців, істориків-краєзнавців, студентів до архівних першоджерел. Також Державний архів Закарпатської області активно поповнює базу даних «Український мартиролог XX ст.» та співпрацює з іноземними партнерами задля врегулювання архівних кризових ситуацій та запобіганню знищення документів.

Михайло МАРКАНИЧ, заступник директора держархіву

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах