13385
11:47 25.082016

У Берегові відкрили пам’ятник Тарасу Шевченку

Життя 11709

24 серпня, в Берегові, було урочисто презентовано пам’ятник великому Кобзарю.

1

Його розташували на однойменній вулиці, біля ЗОШ №, що віднедавна також носить ім’я українського поета. Площа довкола пам’ятника була вщент заповнена містянами та гостями свята.

На відміну від інших пам’ятників, присвячених Кобзарю, цей – зовсім молодий. Склалося враження, що автор бронзової скульптури Василь Олашин навмисно провів паралель між віком Тараса та віком нашої молодої країни. Скульптор відмітив: «Роботи над встановленням пам’ятника на цьому місті розпочалися ще у 2013 році. Але з початком антитерористичної операції було вирішено віддати їх на потреби армії. Сьогодні ми все ж таки отримали можливість відкрити пам’ятник великому мислителю, письменнику та поету».

А ось ця прекрасна бронзова фігура постала в місті Берегові завдяки фінансуванню уряду Угорщини, який представили Шандор Етвеш,керівник міністерства управління уряду Угорщини, Ласло Куті, провідний консул генерального консульства Угорщини в Ужгороді та Міклош Дюрін, консул Угорщини в Берегові.

Тепер у Берегові поруч стоятимуть символи духовної свободи двох націй – український Тарас Шевченко та угорський Шандор Петефі.

Золтан Бабяк, мер міста у промові зазначив: «Нам вдалося переконати,Іштвана Грежо, міністерського комісара з питань управління транскордонними інвестиціями, знайти джерела для реалізації цього проекту. За це дякуємо йому». Голова міста також висловив щиру вдячність за допомогу і Василю Брензовичу, народному депутату України, голові ТУКЗ-КМКС.

В урочистостях взяв участь Віктор Мікулін, заступник голови Закарпатської ОДА, який у своєму виступі побажав всім миру й злагоди в день національного свята, привітав містян із важливою подією – встановленням пам’ятника Кобзарю й підкреслив важливість підтримки та дружби від уряду Угорщини.

2

Йосип Борто, перший заступник голови обласної ради привітав всіх із днем Незалежності від імені всього депутатського корпусу та відмітив: «Ми не маємо забувати, що від кожного з нас залежить майбутнє життя». Він також зазначив: «По всій Україні встановлено 1384 пам’ятники українському генію. Від сьогодні – на один більше. Але цей пам’ятник для нас найцінніший. Він має зміцнити дружбу між українцями та угорцями Закарпаття. Сподіваюся, що після цього вже не будуть нищити фігури Петефі ні тут ні в Ужгороді. Адже Петефі для угорців має таке саме важливе значення як Шевченко для українців. Це символи гідності, правди, мужності, любові до людей та до батьківщини».

У виконанні учнів ЗОШ №5 міста берегова прозвучала декламація Шевченкового «Заповіту» на українській, англійській, німецькій та угорській мовах.

Монумент освятили представники всіх конфесій.

Урочистості музично супроводжував чоловічий хор національних меншин “Купаж” та бандуристка Марія Мартинюк, викладач Ужгородського коледжу культури і мистецтв.

Софія ПЕКАРОВИЧ

Фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах