130772
09:17 3.062022

На Закарпатті розпочався сезон збору суниці: скільки коштує лісова ягода?

Життя 8625

На календарі 3 червня. Погода тепла, отож ягоди файно достигають. Декілька днів тому на ринках Ужгорода з’явилися продавці із лісовими ягодами. Суницю привозять з Ужгородщини, Іршавщини, Мукачівщини, Виноградівщини. Півлітр ароматної ягоди правлять за 120-130 грн.

Кореспондентка «Карпатського об’єктива» поспілкувалася із продавцями та покупцями. Під час бесіди з’ясувала, що цьогоріч багато суниць змерзло після цвітіння, через засуху та сильні вітри рослини висохли. А на багатьох місцях пропали через весняні підпали сухостою, чагарників.

Жвавий молодий хлопець розклав свій крам на столику перед входом Зеленого ринку на площі Корятовича. З літрових білих відеречок з-під майонезу насипає червоні плоди до пластикових стаканчиків ємкістю 250 та 500 грам. Витає такий аромат, що хочеться одразу купити і скуштувати ці дари лісу. Малий стаканчик коштує 60 грн., півлітровий – 120. Хлопець розповів, що ягоди збирають його брати і сестри, батьки у селі Невицьке, а він везе до обласного центру на базар.

– Щоб ягоди не зіпсувалися і не втратили товарний вигляд, ставимо в холодильник. Наступного дня спродую, тому в мене завжди свіжі. Тиждень тому я був перший, хто торгував суницею. Півлітр продавав за 150 грн. Тепер ціна мало спала, бо товару з’явилося більше, – пояснив.

Пані Марія назбирала ягід у селі Ільниця, що на Іршавщині. Каже, що хоча квиток на автобус і подорожчав, але везе свій товар до Ужгорода, бо тут можна продати дорожче, як в Іршаві та Мукачеві.

– Мені 65 років, ягоди збираю з дитинства. Дякувати Богу і природі, що можна заробити якісь гроші. Раніше у наших лісах було багато ягід, та з кожним роком менше. На багатьох місцях рослини пропали, бо люди палять суху траву. Вони не розуміють, що шкодять і собі, і природі, – слушно зауважила моя співрозмовниця.

З Чорного Потока привезла п’ять літрів суниць пані Олена. Їх назбирала разом з онуками. Жінка розповіла, що це перший цьогорічний урожай.

– Достигли тільки на бережках, де файно сонце гріє. А так ще зелені. Але багато нема – померзли. Не знати, чи буде що збирати, бо багато односельчан чатує на стиглі ягоди, – каже.

Є тут суниця і з теплої Виноградівщини. Ними торгує подружжя передпенсійного віку. Дари лісу скуповують у земляків, а потім везуть власним транспортом до Ужгорода.

Що кажуть покупці про цьогорічні ціни на вітамінну ягоду? Дорого. Але купують, ситуацію розуміють – пальне подорожчало, продукти теж.

– Ціни високі, але я купую, бо суниця смачна і корисна. Їй заміни нема. Торік півлітра на початку сезону коштувала сотню, потім була по 70-80 грн. Сподіваюся, що ціни в розпал сезону будуть нижчі і я зможу зробити запаси на зиму. Хоча я розумію і людей, які збирають і везуть сюди на продаж. Вони теж мають більші витрати, бо проїзд на автобус подорожчав, – поділилася своїми міркуваннями Віолета Степанівна.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах