125986
18:29 17.032022

Гуманітарний вантаж до Закарпаття відправляється безперебійно. Відео

Життя 9990

Доставкою гуманітарної допомоги до України зараз займається чимало громадських організацій та благодійних фондів. Проте механізми, за якими вона здійснюється з самого початку були відомі не всім. Про це розповів Йосип Резеш, виконавчий директор Асоціації «Об’єднання прикордонних органів місцевого самоврядування Закарпаття».

З перших днів війни до них почали звертатися голови ОТГ, що входять до складу Асоціації, з проханням роз’яснити як правильно приймати гуманітарний вантаж, який їм пропонують та як перевезти його до Закарпаття.

«Фактично з першого дня, коли Росія розпочала війну проти України наші закордонні партнери, а в першу чергу це Угорщина, запропонували підтримати нас та надіслати гуманітарну допомогу. Варто розуміти, що постачання гуманітарних вантажів з Угорщини до України, і для Закарпаття зокрема, відбувається по двох напрямках», – каже Йосип Резеш.

Перший з них – урядова співпраця між Україною та Угорщиною. Це вирішується централізовано і цими питаннями займається Закарпатська обласна військова адміністрація. Такий вантаж потрапляє до гуманітарного хабу, що в Соломонові, і вже звідти розподіляється до інших регіонів України. Координацією надання цієї гуманітарної допомоги з угорського боку займається Екуменічна служба допомоги.

Потребу в другому напрямку побачили вже через кілька днів з початку військових дій на території держави, адже багато допомоги запропонували з угорського боку і місцеві органи самоврядування. Тобто сільські ради населених пунктів Угорщини, що мають тісні дружні стосунки із закарпатськими органами місцевого самоврядування, у рамках співробітництва міст-побратимів і особистих контактів сільських голів, теж виявили бажання доправити до Закарпаття гуманітарну допомогу.

«Наша Асоціація з перших днів взяла на себе роль координатора з постачання цих гуманітарних вантажів цілеспрямовано тим органам місцевого самоврядування, з ким працюють і угорські, і словацькі, і румунські партнери. Ми надаємо юридичний супровід у оформленні гуманітарних вантажів та налагоджуємо зв’язок між угорськими та закарпатськими органами місцевого самоврядування. Багато сіл та ОТГ мають кілька міст-побратимів за кордоном, а є такі, що менше. Тому ми намагалися координувати напрямок постачання допомоги дійсно туди, де вона зараз потрібна. Крім того, наголошували й на тому, що якнайбільше допомоги необхідно надсилати в ті регіони, де зараз ведуться активні бойові дії, в скрутному становищі знаходяться населення та армія. Проте не варто забувати і про наші органи місцевого самоврядування, які розмістили у себе вимушених переселенців і поселили їх у будинках культури, школах та садочках. Вони забезпечуються, у більшій мірі, завдяки гуманітарній допомозі, яка постачається в рамках транскордонної співпраці з Угорщиною, Словаччиною та Румунією», – розповідає виконавчий директор Асоціації.

До координаційного центру Асоціації звертаються й партнери, які не мають чітку ціль направлення гуманітарного вантажу, але хочуть допомогти. Їх скеровують до таких населених пунктів. Протягом останніх тижнів, завдяки роботі Асоціації вдалося відправити кілька значних вантажів у Львівську область, східні та центральні регіони України. Так, кілька днів тому майже 11 тонн гуманітарної допомоги доправили з Німеччини у гуманітарний хаб у місті Виноградів. Там її розсортували та надіслали до найбільш гарячих точок. Тобто надходження вантажів до Закарпаття відбувається безперебійно.

Нещодавно Асоціація собаководів Угорщини запропонувала допомогу і вигляді корму для тварин. Тож вдалося скоординувати їх з ужгородським притулком для тварин «Барбос» та доставити корм туди. У притулку зараз перебуває багато безпритульних собак і тих, що залишилися без своїх власників у тих регіонах, де ведуться бойові дії.

«Зараз немає значення хто ти – угорець чи українець, ми громадяни держави проти якої ведеться війна. Ми повинні робити все для того аби показати, що ми єдине ціле і боремося проти одного ворога. Всі, хто залишилися тут на місцях мають працювати пліч-о-пліч задля того, щоб населення легше пережило жахи війни, використовуючи можливості, що нам дає сусідство з чотирма європейськими країнами. А це в першу чергу отримання гуманітарної допомоги, яку потребують в різних куточках України», – додав Йосип Резеш.

Не варто забувати й про осіб, що постійно потребують медикаментозного забезпечення – гіпертоніки, інсулінозалежні та астматики. А через короткий проміжок часу в аптеках почнуться проблеми з постачанням таких препаратів. Тож Асоціація збирає інформацію по ОТГ щодо кількості осіб, яким потрібні такі ліки і працює над тим, аби забезпечити їх за допомогою Угорщини.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах