125967
14:24 17.032022

Подружжя з Ужгорода створило єдиний волонтерський чат

Життя 9668

Поки українські солдати боронять Україну на передовій, цивільні теж не сидять, склавши руки – допомагають усім, чим можуть. В кожному регіоні з’явилися сотні волонтерських спільнот.

Як це працює в обласному центрі Закарпаття, розповідаємо.

Молоде подружжя з Ужгорода Андріана та Павло Данилюки створили Telegram канал: Волонтери Ужгорода (t.me/uzhvolunteer), а також сайт Uzhvol.org  через який, власне, теж можна знайти цей канал.

– Ужгород потребує волонтерів. До нашого регіону їдуть вимушені переселенці, яким необхідно надати допомогу: скерувати до пунктів прийому, перевезти, нагодувати, прихистити, забезпечити необхідними речами і доглядом. Також волонтери необхідні, щоб відправляти речі нашим військовим на фронт. Без допомоги волонтерів ми не зможемо впоратися, – розповідає Андріана.

Власне так і прийшла ідея створити спільний волонтерський чат. Так з’явився Telegram-канал, який вже має 8 тисяч підписників.

– Перші дні війни, всюди з’являються різні волонтерські чати, групи, канали, багато хто постить у своїх сторісах про ту чи іншу потребу. Окремий канал у “Руху підтримки закарпатських військових”, окремий чат в “Гастрономічного батальйону” тощо. Тому ми вирішили це зробити, якось більш організовано, – розповідає Павло Данилюк. – Кілька разів були такі випадки, що ми відправляли наших знайомих волонтерів на певну локацію, де потрібна була допомога, але вони вже там були зайвими. Все через те, що люди, які шукали волонтерів, кілька разів дублювали оголошення і не повідомили, що вже знайшли людей. Тож ми вирішили, що з цим потрібно щось робити. 

Так на думку Павлові прийшла проста і водночас геніальна ідея створити два об’єднанні Telegram-канали. Один – куди будуть надсилати заявки з проханням про допомогу, пошуку волонтерів (ШУКАЮ) Волонтерів Ужгорода. А інший – це суто оголошення. Де люди бачать, яку саме допомогу потрібно. Усе це супроводжується чіткістю інформації. Жодних зайвих коментарів та переписок. Як тільки волонтерів знайдено, хештег Шукаємо, змінюється на Знайдено, тобто оголошення редагуються.

– Взагалі цей Telegram-канал трохи схожий на біржу праці, пошукове агентство. Координатор або організація просить надіслати волонтерів на ту чи іншу роботу, і ми їх збираємо якомога швидше. Обробляємо заявки 24/7, публікуємо оголошення у Telegram каналі. За негайної потреби обдзвонюємо людей із бази. Намагаємося закривати потребу за лічені хвилини. Тому різні волонтерські організації дуже задоволені, оскільки потреба у волонтерах у них закривається миттєво, – розповідає Павло.

Потреба у волонтерах в Ужгороді досить велика. Постійно потрібні бажаючі, аби перевозити, сортувати гуманітарну допомогу, а також готувати, розвозити їжу, чергувати на КПП тощо.

Тож якщо ви хочете допомогти, і стати волонтером, або ж шукаєте волонтерів, то приєднуйтеся до телеграм-каналу: https://t.me/uzhvolunteer

Якщо вам потрібні волонтери, то теж прямуйте на цей канал. 

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах