122504
08:45 22.122021

Відзнаку «Почесний доктор ДВНЗ «Ужгородський національний університет» вручили доктору наук, професору Міхалу П’ясецкі

Життя 2789

У вівторок, 21 грудня, на засіданні Вченої ради УжНУ, відзнаку «Почесний доктор ДВНЗ «Ужгородський національний університет» вручили завідувачу кафедри теоретичної фізики Університету ім. Яна Длугоша, м. Ченстохова (Польща) Міхалу П’ясецкі.

Міхал П’ясецкі народився 12 вересня 1957 року у м. Варшава. Після закінчення у 1981 році навчання в магістратурі в інституті фізики Університету Миколи Коперника, розпочав свою наукову діяльність в інституті природничих наук в Академії ім. Яна Длугаша. З 1985 року по 1988 рік навчався у Докторській школі. Протягом 1988-1991 рр. був директором комп’ютерного центру Академії ім. Яна Длугоша. 1990 році захистив дисертацію за науковим ступенем доктор філософії на тему «Співіснування високотемпературної надпровідності та магнітного порядку» в інституті низькотемпературних та структурознавчих досліджень Польської академії наук у Вроцлаві. З 1991 року обіймає посаду директора по науці в інституту фізики в Академії ім. Яна Длугоша. З 2015 року координує програму міжнародного обміну студентів в Академії ім. Яна Длугоша. З 2020 року працює завідувачем кафедри теоретичної фізики Університету ім. Яна Длугоша.

Міхал П’ясецкі відомий науковець у області фізики конденсованої речовини та фізичної хімії матеріалів. У сфері його наукових досліджень характеристика монокристалів та композитних матеріалів, оптичні матеріали, ІЧ-матеріали, нелінійна оптика, люмінесценція, наноматеріали, тонкі плівки, фазові переходи, матеріали сонячних елементів, термоелекричність. Він співавтор 175 статей (Scopus, WoS), загальний імпакт-фактор статей > 350, а кількість цитувань сягає 2260. Міхал П’ясецкі є офіційним зовнішнім рецензентом провідних наукових журналів. За плідну наукову та освітянську роботу двічі Нагороджений Відділом природничих наук Польської Академії наук та Міністерством науки та вищої школи Польщі дев’ять разів.

Крім того, Міхал П’ясецкі є співкерівником PhD дисертації аспірантки УжНУ Валерії Товт. Виступає координатором угоди про наукову співпрацю між природничо-математичним факультетом Університету ім. Яна Длугоша та кафедрою неорганічної хімії хімічного факультету та прикладної фізики фізичного факультету УжНУ. За роки співпраці науковцями УжНУ та Університету ім. Яна Длугоша опубліковано 39 спільних наукових праць у провідних закордонних та вітчизняних наукових журналах. У якості координатора міжнародних проєктів, Міхал П’ясецкі підготував пропозицію щодо одержання подвійних дипломів бакалавра та магістра студентами хімічного та фізичного факультетів УжНУ та природничо-математичного факультету Університету ім. Яна Длугоша.

Ганна ФЕЛЬЦАН, Інформаційно-видавничий центр УжНУ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах