122394
13:32 20.122021

Вифлеємський вогонь прибув на Закарпаття

Життя 4081

Цього року закарпатські угорські скаути тридцять перший раз доставили на Закарпаття Вифлеємський вогонь, яким поділилися в рамках невимушеної церемонії в реформатській церкві села Косонь. «Вогонь, який передається від свічки до свічки, полум’я миру, символізує необхідність нести, зберігати та передавати любов Христа», – наголосив голова Закарпатської угорської асоціації скаутів Пал Попович.

Вогонь, запалений на місці народження Ісуса Христа у Вифлеємі, котрий є символом християнської духовності, з 1988 року австрійські скаути щороку в спеціальних лампадках привозять на батьківщину, де його передають скаутам решти світу. У зв’язку з епідеміологічною ситуацією цього року церемонія видалася трохи іншою. Вогонь доставили з Вифлеєму до Зальцбурга, але до церемонії передачі полум’я скаути з-за меж Австрії могли долучитися лише онлайн. Проте кожна нація отримала свічку, котру австрійські скаути запалили і доставили до кордону. Угорські скаути отримали від них свічку на прикордонному пункті Гедєшгалом, відтак доставили до Будапешта. Звідти через місто Кішварда 18 грудня після опівночі вогонь потягом доставили до Чопа, але, на жаль, полум’я загасло. На щастя, того ж дня з Будапешта додому повертався командир чопської скаутської команди і привіз новий вогонь. Пообіді він вчасно доставив вогонь до церкви села Косонь, де його змогли передавати один одному представники скаутської організації та інші.

На початку церемонії вогнем запалили три свічки на адвентовому віночку, потім ансамбль «Арарат» Батівської реформатської громади виконав тематичні композиції.

Пастор реформатської церкви села Косонь Ференц Радванський під час своєї проповіді наголосив: «Суть Адвенту — це зустріч. Творець знову бере в руки творіння, яке втратилося, це благо, величезна можливість. Ми до цього готуємося і наближаємося. Різдво мають ті, хто відчуває це благословення, нове творіння».

Голова Закарпатської угорської асоціації скаутів Пал Попович в своїй промові підкреслив: «Ми, угорські скаути Закарпаття, щороку організовуємо невелике свято Вифлеємського вогню. З повідомленням, що ми не лише отримали це полум’я тут, у цій прекрасній церкві, але, зберігаючи це полум’я та його послання, ми несемо його до якомога більшої кількості громад, міст і сіл, церков, до якомога більшої кількості сімей. Зробімо так і цього року!»

Консул Генерального консульства Угорщини у місті Берегово, у свою чергу, зазначив: «Цей вогонь належить кожному. Він належить усім людям із добрими намірами, незалежно від віросповідання. Бажаю, щоб вогонь отримало якомога більше громад і сімей, щоби він проголошував християнську духовність, мир і взаєморозуміння між народами і націями, що дедалі більш потрібно в нашому охопленому конфліктами світі».

Пал Попович розповів, що вперше Віфлеємський вогонь на Закарпаття угорські скаути доставили у 1990 році. І тридцять років тому була створена Закарпатська угорська асоціація скаутів, тому 2022-й організація проголосила ювілейним роком. Очільник організації також повідомив, що скаути, які передаватимуть вогонь у громадах до Різдва, отримають ювілейний вишиваний значок. На сторінці асоціації скаутів у Facebook є карта, де буде зазначено – в кого у певному населеному пункті можна отримати це полум’я.

Відтак скаути з Вилока, Дийди, Берегова, Мукачева, Ракошина та Чопа запалили свої лампадки вогнем, привезеним із Вифлеєму, а за ними й інші присутні на церемонії.

Голова Закарпатської угорської асоціації скаутів нашому виданню повідомив, що церемонію передачі вогню щороку намагаються проводити в іншому населеному пункті. Якщо там немає скаутської команди, то презентують там і себе. Щороку церемонію проводять в різних історичних церквах, торік у греко-католицькій, цьогоріч – у реформатській. Де буде проводитися наступна церемонія, поки невідомо, але певно, що в римо-католицькій церкві.

«У Косоні команди скаутів зараз немає, але певно, що в чехословацьку добу тут тривало бурхливе скаутське життя. Ми знайшли емблему з металевим тисненням того часу, емблему Косонських скаутів. Угорська скаутська асоціація була заснована в 1912 році, а скаутські збори в Берегові проводилися ще в 1913–1914 роках. Після 1920 року закарпатські скаути діяли в межах Чехословацького товариства скаутського округу Підкарпатської Русі. Саме вони організували команду скаутів у Косоні», – розповів Пал Попович.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини