121345
11:35 26.112021

Виїзне засідання Ради суддів України провели в Ужгороді

Життя 6950

25 – 26 листопада в Ужгороді на базі Закарпатського апеляційного суду провели чергове виїзне засідання Ради суддів України. Зауважимо, що Рада суддів України (РСУ) – колегіальний орган, що в період між з’їздами суддів України є вищим органом суддівського самоврядування. Діяльність Ради суддів України регламентується Законом України «Про судоустрій і статус суддів».

Під час брифінгу, що провели безпосередньо перед засіданням у стінах Закарпатського апеляційного суду, із журналістами поспілкувався Богдан Моніч, голова Ради суддів України, суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду.

«Сьогодні ми тут на запрошення голови Закарпатського апеляційного суду Ганни Фазикош. Необхідність проведення такого засідання викликана, передусім тим, що Рада суддів України, як найвищий орган суддівського самоврядування, відповідає за один з таких напрямків як організація роботи судів. А проведення виїзного засідання дасть можливість членам ради та мені особисто, ознайомитися зі специфікою роботи суддів Закарпаття», – розповів Богдан Моніч.

Перед початком засідання члени РСУ мали можливість відвідати кілька судів, оглянути стан приміщень, у яких працюють судді та зробити висновки для себе.

«Загалом, по Україні ситуація надзвичайно складна. На сьогоднішній день, при необхідності 7 039 суддів, у системі правосуддя України працює близько 5 тисяч суддів. З них право розглядати справи мають лише близько 4 тис 400 суддів. Крім того, проблема надзвичайно критична саме в апеляційних судах. Якщо взяти до прикладу Закарпатський апеляційний суд, то при штатній чисельності у 25 суддів, наразі працює лише 12 суддів, а право розглядати кримінальні справи з них мають лише 3», – додав голова РСУ.

Ситуація стала настільки складною, що Рада своїм рішенням вже намагалася врегулювати ситуацію та дозволила у тих випадках, коли не вистачає суддів певної спеціалізації, залучати інших суддів. Це означає, що ту ж кримінальну справу зараз можуть розглядати судді інших спеціалізацій, проте головуючим суддею має бути суддя-криміналіст. Боковими суддями, які теж беруть участь у розгляді справи та надають допомогу, але не пишуть рішення, можуть бути і судді-цивілісти, які ніколи не розглядали кримінальних справ. Богдан Моніч наголосив на тому, що це вимушений крок, зумовлений важкою кадровою ситуацією.

Голова Закарпатського апеляційного суду Ганна Фазикош, у свою чергу, розповіла, що в рамках виїзного засідання традиційно вирішуються актуальні робочі питання, які необхідні для організації роботи всіх судів: «Ми раді, що засідання проводять саме в нашому регіоні, адже члени РСУ матимуть можливість побачити не лише Закарпатський апеляційний суд, а й інші суди області. Сподіваємося, що за два дні члени РСУ познайомляться з проблемами судової вдали Закарпаття. В першу чергу, це питання кадрові, приміщень, забезпечення роботи судів, адже у нас далеко не в кожному суді є достатньо залів для засідань. Відповідно судді не завжди можуть розподілити свій час і зали, щоб вчасно розглянути судові справи. Це значна проблема, адже найбільше зауважень до суддів Закарпаття з’являється саме через тривалий час розгляду судових процесів».

Під час засідання члени РСУ розглянули 14 питань порядку денного, які стосувалися обліку робочого часу суддів, врегулювання конфлікту інтересів та здійснення адміністративних повноважень у разі відсторонення судді від здійснення правосуддя.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах