120993
17:33 16.112021

Угорщина передала Закарпаттю понад 21 тисячу доз вакцин для щеплення дітей

Життя 6260

Протягом п’яти років, в рамках урядової програми з імунізації, яку започаткував уряд Угорщини, країна-сусідка передає Закарпаттю значні партії вакцин, необхідних для щеплення дітей.

Цього разу в Україну доправили гуманітарний вантаж з 12 тисячами доз вакцини «Pentaxim» – п’яти компонентної комбінованої вакцини проти дифтерії, правця, вірусу коклюшу, Haemophilus influenzae b та інактивованої вакцини проти поліомієліту. Крім того, уряд Угорщини передав ще 6 тис доз вакцин «Tetraxim» – чотири компонентної, проти дифтерії, правцю, коклюшу та епідемічного поліомієліту та 3 тис 200 доз «Verorab» – для лікування сказу.

Передачу вакцин обласній організації Товариства Червоного Хреста України провели перед будівлею Закарпатської ОДА, куди й прибув цінний вантаж після проходження митного контролю. Зустрічали його представники дипломатичного корпусу Угорщини в Ужгороді та керівництво краю.

Генеральний консул Угорщини в Ужгороді, Йожеф Бачкаї, зауважив, що сьогодні Угорщина фактично завершує п’ятирічну програму по імунізації дітей Закарпаття. Утім, залишається передати ще 6 тисяч доз вакцин БЦЖ, які планують доправити до Закарпаття вже у першому півріччі 2022 року.

Дипломат також розповів, що програма по імунізації з’явилася на прохання закарпатських фахівців та керівництва області, які у 2016 році звернулися з цим питанням до тогочасного уповноваженого угорського уряду Іштвана Грежі. Тож за п’ять років існування програми Угорщина передала Закарпаттю близько 116 тисяч доз різних видів вакцин.

«Коли Угорщина надає медичні засоби, обладнання, інші пожертви, допомогу мешканцям тут, на Закарпатті, Західній Україні, чи східних територіях, коли опікується та бере на себе лікування військових, оздоровлює дітей-сиріт, то з християнською відданістю допомагає суспільству, надає підтримку тим сферам та регіонам, які не отримали або ж не могли б отримати достатнього державного фінансування. Протягом останніх тридцяти років ми робили це незліченну кількість разів», – додав Йожеф Бачкаї.

Іштван Петрушка, заступник голови облдержадміністрації у свою чергу, висловив подяку уряду Угорщини за гуманітарну допомогу у сфері охорони здоров’я: «Окремо хочу подякувати Генеральному консулу Угорщини за його всебічну підтримку та допомогу і звісно, обласній організації Товариства Червоного Хреста, на плечі якої лягає подальший розподіл вакцин».

Голова обласної організації Товариства Червоного Хреста Іванна Сабо повідомила, що наразі вацини направлять до обласної інфекційної лікарні і вже там їх розподілятимуть по медичних установах різних районів, по мірі необхідності у кожному з них. Тобто департамент охорони здоров’я спочатку проводить моніторинг потреб і тільки після цього подається запит на ту чи іншу кількість вакцин для конкретного населеного пункту.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах