120784
11:31 10.112021

На Закарпатті почали вакцинувати дітей від COVID-19

Життя 6799

Епідемічна ситуація на Закарпатті набирає обертів. Негативні показники виявлення нових випадків, летальності, завантаження ліжкового фонду стрімко зростають. Про це нині під час брифінгу повідомив директор департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Анатолій Пшеничний.

– Для пацієнтів із коронавірусом виділено 1630 ліжок. Завантаженість яких на сьогодні становить 62%. Із реанімаційних – від 70% до 100% у деяких закладах охорони здоров’я. Кожен третій хворий знаходиться на параті ШВЛ. Ситуація погіршується. Взагалі коронавірус зараз протікає агресивніше, ніж це було навесні. Від 92 до 97% пацієнтів – невакциновані, – зазначив Анатолій Пшеничний.

За словами Вікторії Тимчик, завідувачки відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Закарпатського обласного лабораторного центру МОЗ України, від початку вакцинальної кампанії в області медики зробили понад 400 тисяч щеплень. Першу дозу отримали 19% закарпатців, другу – 13%.

– Ці показники не є настільки високими, щоб ми говорили про певний захист закарпатців. Разом з тим, хочу зазначити, що в області наявні близько 900 тисяч різних доз вакцини для профілактики COVID-19. Це є AstraZeneca, Pfizer, CoronaVac. Сьогодні-завтра очікуємо на поставку вакцини Moderna. Взагалі в регіоні діють різні платформи, щоб максимально наблизити вакцинацію до населення. В Ужгороді відкрили ще два пункти вакцинації у ТРЦ Дастор та жд вокзалі.

Щоденно епідеміологи аналізують рівень охоплення імунізацією у розрізі громад, щоб зрозуміти, чого очікувати, коли погіршиться ситуація.

Лідерами із вакцинації є такі територіальні громади: Ужгородський район та м. Ужгород, Мукачево та Мукачівський район, активізувався Хустський та Іршавський райони.

Також Вікторія Тимчик розповіла, що згідно із новими рекомендаціями МОЗ дозволена вакцинація дітей з 12-17 років. На Закарпатті наразі вже вакциновано від коронавірусу 1500 дітей.

Щеплення дітей рекомендують робити лише однією вакциною – це Comirnaty від Pfizer/BioNTec.

Щеплення дітей мають проводити лише за згоди батьків і лише у їхній присутності. Для того, щоб організувати щеплення, батьки мають отримати направлення у свого педіатра або сімейного лікаря і з цим направленням піти до пункту щеплення.

Щеплення мають проводити за схемою – 2 дози по 0,3 мл з інтервалом між першою та другою дозами 21-28 діб.

Ще раніше в Україні дозволили щеплення від Covid-19 дітям з групи ризику.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах