120125
14:30 25.102021

65-ту річницю угорської революції 1956 року відзначили на Закарпатті

Життя 5224

Цими вихідними одразу в кількох населених пунктах Закарпаття провели заходи з нагоди вшанування пам’яті відданих героїв угорської революції 1956 року.

Угорська революція та визвольна боротьба розпочалися на мітингу будапештської студентської молоді 23 жовтня 1956 року. Ворожа реакція тодішньої комуністичної влади та здійснений нею масовий кривавий розстріл беззбройних людей перетворили мирну демонстрацію у збройне повстання, яке після дванадцяти героїчних днів, 4 листопада, було придушене радянськими танками. Революція, яка розпочалася мирною демонстрацією, стала однією з найбільш визначальних подій в угорській історії XX століття.

Урочисті заходи стартували вже 22 жовтня програмою, яку провели в Закарпатському обласному українському музично-драматичному театрі. Відкривав захід Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаї, який і привітав гостей – керівництво краю, дипломатів, представників угорських громадських організацій та всіх присутніх. Після кількох промов святкову програму продовжив відомий танцювальний колектив «4 for Dance» з виступом «ГУН – це ритм».

Уже наступного дня, 23 жовтня, біля пам’ятного знаку, присвяченого героям угорської революції 1956 року і жертвам комуністичних диктатур, який знаходиться біля історико-культурного центру «Совине гніздо», що в Ужгороді, провели традиційний поминальний захід. Невелику програму з піснями та декламацією віршів підготували учні загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №10 з угорською мовою навчання імені Дойко Габора.

Участь в урочистостях взяли керівництво краю, представники угорських громадських організацій та дипломатичних установ. Після того, як присутні поклали вінки до меморіального знаку, рушили до будівлі арештного дому, де на стіні встановили меморіальну дошку, присвячену подіям 1956 року, та теж ушанували пам’ять загиблих революціонерів.

ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» (ГО «ТУКЗ – КМКС») разом із дипломатичною установою Угорщини в Берегові та громадською організацією «Про культура Субкарпатіка» провели меморіальні заходи й у Берегові. Урочистості розпочалися біля пам’ятника героям угорської революції, що встановлений неподалік залізничного вокзалу.

З урочистою промовою до присутніх звернулася голова ГО «Про культура Субкарпатіка», президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ільдико Орос. Вона подякувала всім, хто прийшов схилити голови перед героями угорської революції 1956 року.

«Ця революція є спільною пам’яттю для нас, минулим, яке багато з нас пам’ятає особисто. Символічним є й місце, де ми зараз зібралися, як і меморіальний знак, встановлений у 2016 році завдяки зусиллям Консульства Угорщини в Берегові. Тоді молодь прагнула відновити справедливість для свого майбутнього, але їхню жагу до волі зламати не вдалося нікому. Навіть якщо у 1956-му революція зазнала поразки, пізніше радянська система все-таки дала тріщину, завдяки якій і ми з вами можемо стояти зараз тут – у вільній країні», – зазначила пані Ільдико.

Генеральний консул Угорщини в Берегові Матяш Сіладі розповів, що залізнична станція та розташована неподалік автомагістраль стали місцем, де восени 1956-го пройшли радянські війська, аби придушити повстання в Угорщині.

«Революція 1956 року стала своєрідним символом до справедливості та правди, адже тоді проти сталінської диктатури повстали не лише угорці, які проживали в Угорщині, а й ті, які жили за межами історичної батьківщини. Мирна демонстрація переросла у повстання, яке безжалісно придушили. Сьогодні ми маємо віддати данину пам’яті тим, хто колись вийшов на передову відстояти ідеали та прагнення усього угорського народу – завдяки таким сміливцям ми сьогодні вільні», – додав Матяш Сіладі.

У свою чергу, Золтан Бабяк, міський голова Берегова, зауважив, що наслідком мирної демонстрації 65 років тому стало понад 3400 смертей. В той час студентство Будапешта вирішило виступити проти радянської влади, за що поплатилося, проте надію не втратило – вона жила в їхніх серцях: «1956-й став роком надії та єдності, віри в те, що мрії стануть реальністю».

Ласло Молнар, секретар з питань культури ГО «ТУКЗ – КМКС», звернув увагу на те, що 65 років – це два покоління, й теперішні школярі можуть дізнатися про події 1956 року з перших вуст, від своїх дідусів чи бабусь.

«Моє покоління вже знало правдиві факти про події угорської революції, проте за часів радянської влади на цю тему було накладено табу. Ми мали змогу відзначати цю сумну дату, зустрітися з тими, хто брав участь у боротьбі, та дізнатися достовірну інформацію з перших вуст. Проте лише від нас залежить, чи наступні покоління знатимуть реальні факти про ті часи», – додав пан Ласло.

З історичним екскурсом виступила Наталія Вароді, доцент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ. Після чого присутні поклали вінки до меморіального знаку та продовжили урочистості виставою у Закарпатському обласному угорському драматичному театрі.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини