118690
13:45 17.092021

Геній, який випередив свою епоху: у Мукачеві відкрили виставку ранніх робіт Ерделі

Життя 7813

В Угорському домі, у Мукачеві, відбулося відкриття ранніх робіт Адальберта Ерделі, частину з яких абсолютно випадково знайшли у його батьківському домі. На відкриття приїхали художники та мистецтвознавці Закарпаття, а також поважні гості з Угорщини.

Замальовки, рукописи та навіть карикатури. На виставці Ерделі представлені роботи, які художник намалював, ще у ранні роки свого творчого шляху. Серед представленого і перші рукописи художника. Два роки тому угорці викупили батьківський будинок Адальберта Ерделі. Саме там, як виявилося згодом, під час реставрації пам’ятки, знаходились його перші роботи. У коробці, на якій було написано – ялинкові прикраси знайшли замальовки та рукописи, які стали родзинкою виставки робіт видатного художника України.

“Рисунок – хребет мистецтва. Ерделі мав глибокі знання рисунку.

Ми вивчаємо його роботи зі студентами, мистецтво володіння лінією і плямою. Ерделі, як ми бачимо, чудово ними володів”, – зазначив закарпатський художник Аттіла Коприва. Чоловік був одним з перших, хто побачив та оцінив знайдені роботи, зізнається, для нього, як і для інших, така знахідка стала приємною несподіванкою.

Також на виставці представлені твори періоду навчання в академії мистецтв 1912-13 роки, а також картини із приватних колекцій. Говорили на заході і про особисте життя художника.

“Я багато вивчав життя Ерделі. Була одна така цікава історія. Якось він отримав зарплату, вийшов у місто, а там біля собору були цигани і він їм роздавав гроші. На питання нащо він це робить, нащо роздав майже всі свої гроші, художник відповів – мають і цигани знати, що буває зарплата”, – розповів під час виставки Іван Небесник, директор Закарпатської академії мистецв. Чоловік знавець творчості художника.

Серед гостей заходу і почесний консул Угорщини в Берегові – Матяш Сіладі. “Мені дуже приємно, що виставку відкрили саме в угорському домі. Така мистецька подія дуже знакова для нас усіх”, – зазначив консул.

Триватиме виставка до 4 жовтня. Потім експонати передадуть у меморіальний будинок Ерделі, який відкриють у батьківській оселі художника.

Ірина ГРАБКО

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах