118216
09:00 6.092021

Угорськомовні заклади освіти Закарпаття урочисто розпочали навчальний рік

Життя 6132

4 вересня у будівлі Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, що у місті Берегово, провели урочистості з нагоди початку нового навчального року. Захід з року в рік влаштовує Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство (ЗУПТ), яке вже 30 років веде активну діяльність задля розвитку угорськомовних шкіл області та відстоює інтереси педагогічного складу.

Незмінною керівницею організації залишається Ільдіко Орос, яка водночас є Президентом Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ та депутаткою обласної ради. ЗУПТ щорічно організовує курси підвищення кваліфікації педагогів, олімпіади для учнів, літні табори на Закарпатті та за кордоном. Товариство підтримує і допомагає реалізації взаємозв’язку навчальних закладів, які знаходяться на територіях компактного проживання угорців Карпатського регіону. Крім того, товариство організовує конференції, змагання, подорожі, оголошує конкурси на видання книг. Велику увагу товариство надає розвитку шкільних бібліотек, збагаченню книжкового фонду. ЗУПТ допомагає забезпеченню книжками, навчальними посібниками та методичною літературою шкіл з угорською мовою навчання.

На захід запросили членів ЗУПТ – керівників шкіл та педагогів, поважних гостей з Угорщини, представників органів місцевого самоврядування. Традиційно відкрила захід Ільдіко Орос. Вона підвела підсумки минулого навчального року, складнощі та виклики, що стояли перед освітянами.

«У 2021-му ми до тепер боремося з наслідками прийнятого закону, що обмежує права національних меншин в галузі освіти та використання рідної мови у всіх сферах життєдіяльності. На жаль, вирішення конфліктної ситуації так і не зрушилося з мертвої точки. Це ми бачимо й через прийняття закону про корінні народи», – додала Ільдіко Орос. Крім того, вона окреслила основні напрямки, за якими й надалі працюватиме Товариство, та поділилася проблемними питаннями, які потребують вирішення спільними зусиллями.

Золтан Лорінці, держсекретар Міністерства людських ресурсів Угорщини, відповідальний за міжнародні питання зауважив, що він завжди з радістю відгукується на прохання взяти участь у таких заходах. Тим більше, що протягом тривалого часу проведення різноманітних зібрань було обмежено через пандемію коронавірусу.

«Підготовка до нового навчального року відкриває чимало можливостей – на прикладі минулих помилок сформувати правильні очікування від навчального процесу. Всі учні це роблять по-своєму, у кожного свої плани, навіть у найменших. Зараз освітні заклади знаходяться у складній ситуації, адже їм потрібно відповідати очікуванням та новим викликам, які виникають перед ними з року в рік. Це значно ускладнює роботу педагогів, що ми яскраво бачили й протягом останніх півтора роки», – наголосив пан Золтан.

До присутніх також звернувся Йосип Борто, заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС», депутат Закарпатської обласної ради. Пан Йосип розповів, що більше 25 років працював педагогом та директором освітнього закладу, і близько 15 років пройшло з моменту проведення ним останнього уроку. Незважаючи на це, йому часто сниться школа та уроки.

«Дорогі колеги, напевно немає кращого покликання та місії ніж допомагати дітям покращувати їхні таланти, вкладати у них нові знання, формувати світ їхніх думок та мрій, сприяти їх реалізації. Тому від імені нашої організації дякую всім вам за ту плідну та сумлінну роботу, яку ви виконуєте протягом багатьох років», – зазначив Йосип Борто.

Крім святкових промов на урочистостях також звучали настанови від заслужених педагогів, бачення сьогодення сучасної освіти очима молодих педагогів, а також святкові вітання від Арпада Яноша Потапі, держсекретаря Угорщини та Іштвана Грежо, уповноваженого угорського уряду.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
На Закарпатті з’явилося 5 нових паспортних станцій у ЦНАПах
09:34
Вокалісти Академії культури і мистецтв виступали у храмі в Угорщині
09:17
Всі новини