115833
16:37 6.072021

На Закарпатті провели українсько-словацький енергетичний форум

Життя 7006

У вівторок, 6 липня, в селі Тур’я Пасіка відбувся українсько-словацький енергетичний форум «Інтеграція українських та європейських енергетичних ринків».

Організував захід Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Верховної ради України спільно з депутатською групою з міжпарламентських зв’язків зі Словацькою Республікою. Оскільки пріоритетним напрямком українсько-словацького транскордонного співробітництва є розвиток економічних відносин шляхом залучення України до європейських енергетичних ринків.

Під час форуму спікери представили своє бачення, щодо перспективи інтеграції ОЕС України до загальноєвропейської енергосистеми ENTSO-E, ГТС України до європейської мережі операторів газотранспортних систем ENTSOG, а також обговорили можливості для економічного зростання Західного регіону України через забезпечення конкурентних ринків електричної енергії та природного газу.

Відкриваючи форум, голова Закарпатської ОДА Анатолій Полосков зазначив, що Закарпаття є одним із найбільших енергодефіцитних регіонів України, генерація енергії становить 25% від внутрішньої регіональної потреби, власний видобуток природного газу – 1,5%. Водночас гідроенергетичний потенціал Закарпаття є одним з найпотужніших в Україні і становить 25% усього потенціалу країни.

– Однією з особливостей Закарпаття є те, що ми входимо до енергетичної мережі Бурштинської ТЕС, а з 2002 року енергетична система Закарпаття працює фактично відокремлено від єдиної енергетичної системи України і, разом з тим, потужно інтегрована у європейську енергетичну систему, – наголосив голова Закарпатської ОДА.

Загалом під час заходу йшлося про інтеграцію України до енергоринку ЄС.

Міністр енергетики України Герман Галущенко розповів, що наразі перед Україною стоять масштабні стратегічні цілі, в контексті розвитку енергетики.

– Ми ставимо собі за мету інтеграцію енергетичних систем нашої держави до європейської енергомережі. Зараз для нас пріоритетом є синхронізація енергосистеми з ENTSO-E. Це вимагає одночасної системної роботи як щодо інфраструктури, так і щодо імплементації європейських норм та правил. Тільки так можна створити ефективний та збалансований ринок енергії. Також ми докладаємо зусиль, аби здійснити енергетичний перехід у нашій державі, поділяючи цілі Європейського зеленого курсу, – зазначив Герман Галущенко.

Він наголосив на тому, що інтеграція енергоринків України та ЄС – це взаємовигідний процес, який матиме вплив на енергетику всього регіону.

Відтак, була можливість послухати і Директора Секретаріату Енергетичного Співтовариства Янеза Копача, який розповів, що процес інтеграції з ENTSO-E містить два найбільш важливі аспекти в плані технічної адаптації та організаційної. В організаційному плані необхідно здійснити сертифікацію «Укренерго».

У свою чергу Володимир Кудрицький, Голова правління НЕК «Укренерго» розповів, що процес інтеграції європейської та української енергосистем заплановано завершити в 2023 році. Сам процес відбуватиметься у кілька етапів.

– Зараз нам як оператору треба отримати сертифікацію європейського зразка, щоб підтвердити, що стандарти української енергосистеми повністю відповідають європейським. Другий крок – отримати від європейців результати їхній досліджень щодо того, за яких техумов може відбутися фізичне об’єднання та як нівелювати проблеми в разі їх виникнення. Третій крок – це проходження ізольованого режиму в 2022 році для тестування в режимі реального часу без приєднання до енергосистеми Росії. Вже у 2023 році ми повинні об’єднати енергосистеми України та Європи, – розповів Кудрицький.

У ході розмови учасники форуму також наголошували на тому, що інтеграція з європейськими ринками не забезпечить низьких цін, а забезпечить справедливі, конкурентні ціни.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах