115791
15:16 5.072021

В Ужгороді з’явилася інтерактивна мініскульптурка

Життя 4470

В обласному центрі Закарпаття з’явилася мініскульптурка, яка розповідає сама про себе. Присвячена вона Баффало Біллу – шоумену, військовому, актору та народному герою США.

Оселилася мінікомпозиція на Київській Набережній, неподалік транспортного мосту ім. Масарика.

Відкриття відбулося у понеділок, 5 липня, за участі представників обласної та міської влади, чиновників, туризмознавців та екскурсоводів. Оживила й перенесла у бронзу відомого на весь світ артиста талановита скульпторка Емма Чорба.

«Заговорити» Баффало Біллу допоміг актор Ужгородського лялькового театру Микола Карпенко. За допомогою QR-коду на смартфоні можна відкрити й послухати захопливу історію Баффало Білла, який «розмовляє» українською та рідною англійською. Відтак, й іноземний турист зможе почерпнути цікаву інформацію з історії Ужгорода.

– Скульптурка увіковічує подію, що відбулася в Ужгороді 27 червня 1906 року, – виступ всесвітньо відомого американського колективу «Дикий Захід» на чолі з Вільямом Фредеріком Коді на прізвисько «Баффало Білл», – розповідає історик Ігор Прохненко. – Покази, аналогічні до показів європейського турне Баффало Білла в містах Лондон, Париж, Відень та інших. У грандіозному шоу тоді взяло участь близько 1300 людей та тварин. Відбулося це на торговій площі (ймовірно, нинішня пл. Богдана Хмельницького), містяни зібралися, аби на власні очі побачити справжніх ковбоїв, індіанців, різноманітні атракції, родео, військові танці, змагання в стрільбі тощо. Після європейських столиць відвідини Ужгорода «Диким Заходом Баффало Білла» стали справжньою сенсацією. А за всю історію міста це була наймасштабніша атракція.

У свою чергу туризмознавці наголошують на тому, що відкриття нових мініскульптурок підвищують туристичну привабливість Ужгорода й Закарпаття. Адже такі вуличні мініскульптурки не тільки привертають увагу до тієї чи іншої історичної постаті, але ще раз доводять, що цікаве – поруч.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини