115375
13:41 27.062021

На Закарпатті до Дня Дунаю витягли сотні тон сміття з річки Боржава

Життя 8353

У спекотну суботу, 26 червня, в басейні річки Боржава біля села Квасово Берегівського району провели День Дунаю. Україна традиційно долучається до дійства у кінці червня. І хоча минулоріч через пандемію свято відмінили, цього року День Дунаю повернувся в Україну.

Основною метою заходу було очищення річки Боржава від великої кількості сміття зусиллями місцевих жителів та еко активістів, працівників ДСНС, Державного агентства водних ресурсів, БУВР Тиси, Закарпатської ОДА, лісників і навіть чиновників, а також за допомогою спеціальної техніки.

Для цього річку Боржава перегородили у двох місцях сіткою, котра затримала велику кількість пластикових пляшок, целофанових пакетів, скляних пляшок та іншого непотребу. Аби виловити це все сміття, використовували невеличкий катер, підйомний кран і навіть квадрокоптер. При цьому учасники дійства добряче поробили й руками.

Відтак вдалося зібрати понад 150 куб м деревини та майже 100 куб сміття, яке у подальшому буде відсортоване та перероблене. Як розповів «Карпатському об’єктиву» заступник начальника басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Сергій Бенеш, основним видом сміття є пластикові пляшки. Локацію вибрали саме тут, бо це сміття знаходилося вище по течії у природно-заповідній зоні, де роботи проводити неможливо. За його словами «відповідно відбулася прорізка дерев, які впали у русло самої річки, і так поступово сплавляли вниз по течії ці пляшки. Тут краном збираємо на берег, і відправляємо на утилізацію».

Нагадаємо, річка Боржава впадає у Тису, котра у свою чергу впадає у Дунай. Паралельно із заходами у Квасово великі прибирання річок відбулись і в інших суббасейнах Дунаю: Пруту і Сірету, а також Нижнього Дунаю.

У рамках заходу провели також цікаву вікторину для дітей «Історія твоєї річки».

Руслан ФАТУЛА

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах