114225
23:51 2.062021

В Ужгороді відкрили виставку відомого художника Петра Шолтеса. Фото, відео

Життя 7295

У виставковому залі Генерального консульства Угорщини у місті Ужгород відбулася презентація чергової виставки одного з найталановитіших митців Закарпаття. Мова йде про художника Петра Шолтеса, який у своїх роботах часто змальовує рідний Ужгород – затишний, наповнений барвами та духом минулих епох.

В полотнах митця можна побачити широкий спектр його творчих інтересів – це і сакральна архітектура, іконостаси та натюрморти, жанрові сцени, інтер’єри, гірські та сільські краєвиди. Петро Шолтес часто пише портрети та шаржі пересічних людей, при цьому майстерно передає на полотнах характер і настрій своїх персонажів.

Привітати митця та познайомитися з його творами запросили чимало гостей, серед яких керівництво краю та міста, родина та друзі художника, та звісно, працівники дипломатичної місії Угорщини в Ужгороді.

Вітальне слово традиційно отримав Генеральний консул Угорщини в Ужгороді, Йожеф Бугайла, який нагадав присутнім, що це вже далеко не перша виставка, яку приймає у своїх стінах дипломатична установа. А сам Петро Шолтес уже виставлявся тут близько двох років тому і зараз знову представив громадськості свої чудові та колоритні полотна.

«Творчий шлях Петра Шолтеса є дійсно визначним. Про це свідчать й державні нагороди, як українські, так і угорські, які заслужено вручили художнику за його вагомий внесок у розвиток мистецтва. Я радий, що ми змогли знову зібратися разом та продовжити нашу хорошу традицію – презентувати ще одну експозицію талановитого закарпатського митця», – зауважив Йожеф Бугайла.

Петро Шолтес,  у першу чергу, подякував працівникам дипломатичної установи, та зокрема, Йожефу Бугайла, за таку можливість, яку вдалося створити навіть в умовах пандемії.

«Я вдячний, що сьогодні тут зібралося так багато людей. Як бачите на моїх картинах – я дуже люблю Ужгород. Тут я народився, вчився та посивів, Але зараз місто вже не таке, як було колись – тоді воно мало душу, характер та атмосферу. Навіть зараз, коли я малюю, то зображую старий Ужгород, до всіх його змін», – розповідає Петро Шолтес.

Свої роботи художник зображає в різних техніках, але здебільшого використовує олійні фарби, для портретів, пейзажів та натюрмортів. Чи не найбільшу серію своїх робіт автор присвятив рідному місту над Ужем – «Древній Ужгород», «Дорога до церкви», «Вулиця Корзо», «Осінь під замком», «Старими вулицями», «Сакури».

Зауважимо, що дружина художника, пані Габліела, відіграє важливу роль у творчості Петра Шолтеса, часто допомагає у виборі теми, але, як каже сам митець, є і його найбільшим критиком.

Довідка. Петро Шолтес народився 14 жовтня 1945 року в Ужгороді. Підлітком відвідував образотворчу студію відомого педагога Золтана Баконія. У 1965 році закінчив Ужгородське училище прикладного мистецтва, де навчався на відділі художньої різьби по дереву. Член Національної спілки художників України (1995), Спілки художників угорської інтелігенції імені Мігая Мункачі (2007). Нагороджений Срібним Хрестом «За заслуги» від уряду Угорщини (за розвиток закарпатського та угорського мистецтва). Лауреат премії ім. Й. Бокшая та А. Ерделі (2016).

Нагороджений почесними грамотами, відзнаками, медаллю імені Мігая Мункачі за активну творчу діяльність і високопрофесійну майстерність, лауреат міжнародної премії імені Шимона Голлоші. Учасник і організатор багатьох регіональних та міжнародних пленерів.

Твори митця зберігаються у приватних колекціях і галереях багатьох країн світу – Чехії, Німеччини, Угорщини, Польщі, Італії, Ізраїлю, США.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах