110275
15:31 15.022021

В Ужгороді вшанували учасників бойових дій на території інших держав та відзначили 32-у річницю виведення військ із Афганістану

Життя 7690

Щороку в Україні 15 лютого відзначається як День вшанування учасників бойових дій на території інших держав, адже саме цього дня у 1989 році завершилась радянська військова інтервенція в Афганістані.

Тоді, через пекло безглуздої та жахливої війни пройшли 160 тисяч українців, 12 тисяч з них отримали поранення, контузії, були скалічені, а 3360 учасників взагалі не повернулися до своїх домівок. Ці втрати торкнулися і нашії області, адже додому не повернулися понад 60 закарпатців, які або загинули при виконанні військових завдань, або пропали безвісти.

Тож, сьогодні поблизу пам’ятника Скорботній матері на Православній набережній в Ужгороді пройшов мітинг приурочений цим подіям та, одночасно, відзначенню 32-річниці виведення радянських військ із Афганістану. У заході взяли участь керівництво краю та міста Ужгорода, представники профільних установ та відомств, правоохоронних органів, голова Закарпатської територіальної організації української спілки ветеранів Афганістану Віктор Югас, голова Закарпатської обласної спілки ветеранів війн Михайло Куцкір, представники ветеранських громадських організацій, учасники бойових дій та члени їхніх сімей, ЗМІ та громадськість.

Так, під час виступів представники влади, зокрема, подякували воїнам-афганцям за їхню державницьку позицію, патріотизм, хоробрість та відданість і побажали їм міцного здоров’я, оптимізму і віри у майбутнє.

Зі свого боку, виступаючи перед присутніми, голова Закарпатської територіальної організації української спілки ветеранів Афганістану Віктор Югас зазначив наступне: «Дорогі побратими, шановна влади та всі запрошені! Сьогодні ми відзначаємо тридцять другу річницю виведення радянських військ із Афганістану. Для нас, учасників бойових дій, які пройшли жахи Афганістану це свято, адже після цього дня перестали гинути наші воїни, наші бойові побратими. І сьогодні, мені дуже приємно бачити тут своїх бойових друзів. На жаль, тепер бачимося ми не так часто як хотілося б, адже, навіть сьогодні ми не змогли прийти всі. Багатьох уже немає серед нас, багато з нас дійсно хворіють і просто фізично не можуть бути сьогодні тут, з нами. Та й пандемія коронавірусу не дозволила нам цьогоріч це зробити.

Я хочу всім подякувати нам і всім тим, хто прийшов сьогодні і, не зважаючи на складну соціально-економічну ситуацію продовжує допомагати афганцям. Сьогодні владні мужі вже говорили про те, що воїни-афганці були одними з перших у 2014 році, хто став на захист нашої Вітчизни. Це дійсно правда, але зі свого боку хочу наголосити від імені всіх воїнів-афганців владі, що ми завжди готові захищати свою рідну землю і свій народ, але просимо більшу увагу звертати на наші проблеми. Тому що з року в рік ми старіємо і хворіємо. Ви знаєте, що іноді просто немає можливості для достойного життя.

Завершити свій виступ хочу словами героя нашої держави і нашого земляка, який загинув на сході України захищаючи батьківщину Олега Міхнюка: «Пам’ятаємо про померлих, дбаємо про живих!». Тож, Слава Україні!».

До виступу долучився і голова Закарпатської обласної спілки ветеранів війн Михайло Куцкір, який емоційно привітав усіх присутніх і зауважив: «Закінчення будь-якої війни – це завжди радість, а це і скорбота, бо війна завжди залишає за собою негативні наслідки, людські втрати, каліцтва, проблеми з із здоров’ям.

Я не буду багато говорити сьогодні. Лише скажу наступне – поважаймо один одного, шануймося, гуртуймося, бо бачимо які часи у нашій країні та ще й хвороба не дала нам можливість зібратися у повному складі. Але ми є і ми готові захищати нашу землю! Тому бажаю усім здоров’я, щастя і сімейного благополуччя! Слава Україні!».

Після завершення виступів відбулося загальне покладання квітів до підніжжя пам’ятника Скорботної матері.

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах