109758
13:12 27.012021

В Україні та світі вшановують пам’ять жертв Голокосту

Життя 6321

27 січня, за рішенням Генасамблеї ООН, в Україні та світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Саме в цей день радянські солдати визволили у 1945 році в’язнів таборів смерті нацистської Німеччини.

Один із найбільших концтаборів «Аушвіц-Біркенау» – існував з кінця травня 1940 до кінця 1949 року біля міста Освенцима (Польща). Він об’єднував адміністративний, робочий табори, а також «табір смерті».

Більшість науковців оцінюють кількість жертв Голокосту у понад п’ять мільйонів людей. Приблизно п’ята частина з них загинули в концтаборі «Аушвіц-Біркенау». 90 відсотків жертв у цьому таборі смерті були євреями, насамперед з Угорщини, Польщі, Італії, Бельгії, Франції, Нідерландів, Греції, Хорватії, Радянського Союзу, Австрії і Німеччини.

Варто зазначити, що Голокост – це переслідування євреїв та ромів нацистською Німеччиною в часи Другої світової війни. Спершу переслідування стосувалися обмеження у доступі до громадського транспорту, магазинів чи їдалень. Нацисти пояснювали переслідування своєю расовою теорію, що євреї, мовляв, «нечисті». Невдовзі ситуація ще погіршилась: семітів почали виселяти на окремі території з високими парканами і цілодобовою охороною – гетто. Після цього цілими родинами євреїв та ромів відправляли у концтабори, де більшість гинули від куль, важкої роботи, знущань і медичних експериментів.

В Україні під час «Великої катастрофи» (Шоа) були розстріляні понад півтора мільйони євреїв, але й до сьогодні дослідники не мають точних даних щодо більш точної кількості розстріляних нацистами євреїв та ромів.

У 1938 році на території Закарпаття проживало щонайменше 140 тисяч євреїв. Під час війни їх майже всіх депортували. Повернулося тільки 7,5 тисячі. Основна маса закарпатських євреїв була депортована в 1944 році. В основному вони потрапили в концентраційний табір «Освенцим».

Цю трагічну історію підтверджує ціла купа документів, одним з яких є «Освенцимський альбом». 180 фотознімків скрупульозно документують шлях єврейських в’язнів від виходу з вагонів до порогу газової камери. Закінчується «Освенцимський альбом» неймовірно моторошними кадрами старих людей і дітей, які чекають своєї черги на галявині між двома крематоріями.

День пам’яті жертв Голокосту 2020 в Україні щорічно вшановується молитвами за розстріляними жертвами в Бабиному Яру та інших концтаборах країни. В цей день кожен небайдужий кладе квіти до пам’ятників заморених нацистами бранців і ставить свічку.

Щорічно єврейська спільнота Закарпаття вшановує пам’ять жертв Голокосту. Цьогоріч також в Ужгороді біля пам’ятника жертвам Голокосту запалять символічні свічки у пам’ять про мільйони закатованих та знищених у роки Другої Світової війни євреїв.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах