107696
17:39 4.112020

Карантин вихідного дня, обсервація заробітчан та можливий колапс медичної сфери: ситуація із COVID-19 на Закарпатті

Життя 10581

Епідемічна ситуація із COVID-19 на Закарпатті є вкрай напруженою. Якщо ще минулого тижня до «червоної» зони входила тільки Перечинщина, то тепер до неї потрапили також: Ужгород, Берегово, Ужгородський, Перечинський та Великоберезнянський райони області.

Тенденція йде до збільшення. Цілком ймовірно, що до «червоної» зони також увійде Чоп, а також Свалявщина та Виноградівщина.

Про це нині під час брифінгу розповіли очільник Закарпатської ОДА Олексій Петров та обласний епідеміолог Вікторія Тимчик.

Що означає «червона» зона? Це коли захворюваність за останні два тижні (кількість нових випадків) становить більше, ніж 320 на 100 тис. населення. Якщо глянути на статистику, то кількість хворих у цих регіонах не тільки досягла цих показників, але й перевищила їх у двічі.

Тільки за минулу добу в 283 краян підтверджено коронавірус методом ПЛР, 5 людей померло. В Ужгороді – 54 нових випадки коронавірусної інфекції. Загальна кількість захворілих в області – більше 15 тис.

– Ліжко-місця в лікарнях Ужгорода заповнені на 100%. Тож навіть ужгородців тепер госпіталізують у медичні заклади обласного підпорядкування, везуть до Берегова, Виноградова, Сваляви. Але й там ліжко-місця потроху заповнюються. Якщо динаміка зберігатиметься, в області ймовірний колапс із розміщенням хворих на ковід, – заявив Олексій Петров. За його словами, щодоби лабораторії на Закарпатті роблять близько 2 тис ПЛР-тестів.

Кисню, який постачають чи виробляють для Закарпаття, вистачає приблизно на тиждень. Якщо ліжко-місця в обласному центрі будуть збільшуватися, то кисню не буде вистачати навіть на тиждень.

– Ріст захворюваності свідчить про те, що не виконуються прості карантинні обмеження: носіння маски, обробка рук, дистанція, – вважає завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗ України» Вікторія Тимчик. – Якщо буде більша навантаженість через поширення стрімкими темпами коронавірусної хвороби на Закарпатті, лікарі не зможуть працювати. Це страшне навантаження на медичну систему. Якщо молоде населення може перехворіти вдома, то є частина людей, що потребує медикаментозного вирішення та невідкладної госпіталізації. У разі перезавантаження медичної системи, не буде вистачати лікарів. Я думаю, що така ситуація є вкрай несприятливою.

За словами Олексія Петрова, на Закарпатті вводитимуть так званий карантин вихідного дня. Мова про повне обмеження на вихідні роботи усіх закладів (барів, ресторанів, ТРЦ), припинення роботи муніципального транспорту тощо.

Також очільник Закарпатської ОДА розповів про те, що в області готуються до повернення заробітчан, оскільки низка європейських країн оголосила про запровадження локдауну. Тож на Закарпатті розглядають варіанти відведення місць для проходження обсервації тими, хто повертатиметься з-за кордону.

Також влада області вивчає питання розгортання додаткових пунктів прийому хворих на COVID-19. Відповідно до розпоряджень центральної влади, такий пункт має нараховувати 1000 ліжко-місць. На Закарпатті розглядали, насамперед, можливість задіяти під це військовий шпиталь. Однак, згодом від цього варіанту відмовилися. Найшвидше, прийматимуть хворих у тих медзакладах, які ще не задіяні під прийом хворих на COVID-19. Скоріш за все це будуть сільські лікарні, з розміщенням там кисневих станцій.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Поліцейські Іршави затримали наркоторговця: фігуранта помістили в ізолятор тимчасового тримання
13:34
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
Всі новини