105989
17:52 19.092020

«Велике прибирання» Тиси: на Закарпаття завітав міністр екології України Роман Абрамовський. Фото, відео

Життя 10279

Проблема засмічення побутовим сміттям річок, морів та океанів набрала вже глобальних масштабів. Тому щорічно восени у світі відзначається Міжнародний день чистих берегів. Відтак у ці дні, мільйони людей по всьому світу долучаються до прибирання планети. Аби на власному прикладі продемонструвати, що глобальні проблеми можна вирішувати локально – кожен на своєму місці. 

Цьогоріч, ситуація із засміченістю річки Тиса сколихнула усю європейську спільноту. Адже сотні тонн сміття з України періодично пливуть до сусідньої Угорщини. Тож головною локацією для «Великого прибирання» цьогоріч стало саме узбережжя Тиси.

З цього приводу на Закарпаття навідався Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України – Роман Абрамовський. Разом із головою Закарпатської ОДА Олексієм Петровим, міністр взяв участь у прибиранні русла річки Тиса у селі Теково Виноградівського району, а також проінспектував ситуацію в селі Нижні Ремети (Берегівщина), де на р. Боржава утворилися справжні сміттєві затори.

– Я приємно вражений, що на Закарпатті так багато людей вийшло на прибирання. Адже ми разом формуємо нову культуру відношення до побутових відходів, – зазначив пан міністр. – Річ у тому, що морфологія сміття з часом змінюється. Раніше це була органіка, тверді побутові відходи розкладалися ще до часу потрапляння у водойми. Тепер це переважно скло, пластик, поліетилен. Аби вони розклалися потрібно навіть тисячу років. Усе це з річок потрапляє в океани, а це щорічно близько 12 млн тонн на рік. Насправді – це глобальна проблема. Україна не може стояти осторонь. Ми маємо разом розробити такі механізми, які дозволять нам ефективно поводитися зі сміттям, з побутовими та промисловими відходами. Водночас, нам потрібно форматувати нову культуру поведінки, аби люди знали, що робити зі сміттям.

Чиновники наголошують: аби вирішити проблему з твердими побутовими відходами як в Україні загалом, так і на Закарпатті зокрема, потрібно будувати сміттєпереробні заводи. Також це питання потрібно нарешті вирішити на законодавчому рівні. 

Варто зазначити, що на сьогоднішній день в Україні переробляється тільки 4% сміття. Все інше потрапляє на звалища, полігони та стихійні сміттєзвалища. І це просто ганебна статистика, яку Україна має подолати. До вирішення цієї проблеми потрібно підходити комплексно.

– Коли я ще був заступником міністра до нас звертався Янош Адер, президент Угощини з тим, що 2 тис. кубів сміття потрапили в Угорщину з України. Саме там мусили все це збирати, розчищати. Я думаю одного такого звернення достатньо, аби зрозуміти, що такі речі можуть зруйнувати відносини з сусідньою державою, – наголосив Роман Абрамовський. 

Варто зазначити, що на Виноградівщині, власне куди завітав з візитом міністр, вже більше року не вивозять тверді побутові відходи. Жителі цих населених пунктів не мають можливості утилізувати сміття, тому в районі утворюються справжні стихійні сміттєзвалища. Сміттєвози тут узагалі не їздять. І вирішити цю проблему не може ні місцева, ні обласна влада. 

– Найперше – потрібно побудувати полігон для сміття. Щоб швидко організувати населенню вивезення твердих побутових відходів. На Закарпатті місцеві політики часто спекулюють на цій темі. Коли починається обговорення де будувати полігон, там починаються акції протесту. Закарпаття щороку генерує 300 тисяч тонн сміття. Тому маємо звести на території області щонайменше три сміттєпереробних заводи, – розповів Олексій Петров.

У ході свого візиту пан міністр на власні очі побачив ситуацію зі сміттям у селі Нижні Ремети, що на Берегівщині, де сміття, не розчищалося вже близько 30 років! Уявіть, що на річці Боржава, встигли сформуватися з нього цілі сміттєві острови. Аби нарешті звільнити русло річки від твердих побутових відходів, там вже кілька місяців працюють рятувальники. День за днем піднімають з річки сотні тонн пластику, скла та політилену. Трапляються навіть, за словами рятувальників, такі страшні знахідки, як труп людини. 

– В селі є централізований вивіз сміття. Утім, русло річки все-одно несе сміття із населених пунктів, які розташовані вище по течії річки, – розповідає сільський голова с. Нижні Ремети Олександр Подмятніков. – Останній раз ми десь п’ять років тому власними силами трошки прочистили річку від дерев. Ми не могли впоратися самі із цим сміттям. Для цього потрібна спецтехніка. Тож дуже радіємо, що цей день нарешті настав. 

Тож такі масштабні прибирання показують, що проблема зі сміттям в Україні справді критична. Потрібно негайно шукати вихід із ситуації. Нарешті навчитися сортувати тверді побутові відходи та побудувати сміттєпереробні заводи, аби не потонути у власному смітті.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Ужгородські надзвичайники загасили пожежу в надвірній споруді
10:16
Ужгородський Водоканал повідомив, де в місті не буде води
09:44
В Ужгороді попрощалися із Сергієм Нестеренком
09:24
У Косоньському ліцеї провели традиційну посвяту випускників 
09:12
Спроба суїциду у ТЦК на Закарпатті: з'явилась реакція військових
08:55
6500$ за незаконний перетин кордону: на Закарпатті правоохоронці заблокували канал переправлення військовозобовʼязаних
08:46
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Всі новини