104759
15:23 17.082020

Коронавірус на Закарпатті: ігнорування правил карантину та стрімкий ріст захворюваності

Життя 8833

Територія Закарпаття поділена на помаранчеву, жовту та зелені зони відповідно до темпів поширення там COVID-19. Зокрема місто Ужгород, Перечинський, Тячівський та Ужгородський райони потрапили до помаранчевої зони. Хуст, Виноградівський, Іршавський, Міжгірський, Мукачівський, Рахівський та Свалявський райони Закарпатської області віднесли до жовтої зони.

Про це нині під час брифінгу в Закарпатській ОДА розповів перший заступник голови Закарпатської ОДА Олег Коцюба.

Загалом у помаранчевій зоні посилено протиепідемічні заходи. Мова йде про маски, дистанцію, тотальну дезінфекцію. Загалом забороняється: діяльність спортивних залів, фітнес-центрів (крім таких, які можуть забезпечити не більше однієї особи на 10 кв. метрів приміщення); перевезення пасажирів міським транспортом у міському, міжміському та міжрайонному сполученні у кількості більш як 50 % кількості місць для сидіння; приймання відвідувачів закладами торговельного і побутового обслуговування населення з розрахунку (одна людина на 10 кв.м); діяльність закладів громадського харчування (не більш як на 50 відсотків посадкових місць у приміщенні закладу); проведення масових (культурних, соціальних, спортивних, релігійних) заходів за участю більше ніж 220 осіб та більше однієї особи на 10 кв. метрів.

– Тільки разом і спільно, через дотримання правил ми можемо забезпечити стабільну ситуацію в регіоні, – наголосив Олег Коцюба.

У свою чергу директор КНП “Обласна клінічна інфекційна лікарня м. Ужгород” Михайло Поляк зауважив, що погіршення епідситуації в області відбувається через недотримання закарпатцями карантину.

– На жаль, чим далі, тим менше закарпатці дотримуються умов карантину: маскового режиму, соціальних дистанцій, використання антисептичних заходів. Минулого тижня госпіталізація зменшилася, а за останні дні знову почала рости. Сьогодні маємо 171 госпіталізованого хворого у лікарнях. Більше 20 з них – у відділеннях інтенсивної терапії. Кількість хворих в обласній лікарні зменшувалася і до 18. А зараз знову зросла до 44-47 госпіталізованих, – зазначив лікар.

За словами Михайла Поляка, 80% хворих на коронавірус переносять хворобу у легкій формі, 20% – середня та важка форма (зокрема, 5% – потребують інтенсивної терапії, тобто лікування у реанімаційних відділеннях).

Попри це Закарпаття перевищує середній показник летальності від COVID-19.

– За час пандемії 238 закарпатців померло. В Ужгороді померло 16 людей. Поки це не стосується якоїсь сім’ї, люди не ставляться до хвороби так серйозно. Не варто думати, що вірус вражає лише людей старшого віку. Він вражає і молодих. І є смертність у нас серед людей молодого віку. На жаль, у нас, на Закарпатті, висока смертність – 3,8 %. Ми навіть перевищуємо показник всеукраїнський, – наголосив Михайло Поляк.

Лікар також зауважив, що специфічного лікування немає, вакцини теж поки нема, тому профілактика залежить від кожного з нас.

Як розповіла під час брифінгу Вікторія Тимчик, обласний епідеміолог, керівник Закарпатського лабораторного центру МОЗ України, за останній тиждень епідситуація на Закарпатті значно погіршилася.

– Ситуація по районах є різною. Але найбільше зараз хвилює кількість захворювань в Ужгороді, Тячівському районі та Перечинському, які потрапили у помаранчеву зону. Ситуацію моніторять щоденно, щоб мати можливість швидко прийняти управлінські рішення, залишається великий ризик, що Ужгород через 2 тижні може бути віднесений у «червону зону», що дуже серйозно відіб’ється на всіх сферах діяльності. Є тенденція до збільшення випадків коронавірусної інфекції в Іршавському районі, Виноградівському, Берегівському, – наголосила Вікторія Тимчик.

Насамкінець варто зазначити, що восени ситуація ще більш загостриться. Адже окрім коронавірусу циркулюватиме грип та респіраторні захворювання.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах