104154
16:35 22.072020

«Діти, куди вас подіти?»: в Ужгороді батьки пікетували ОДА. Фото, Відео

Життя 6345

Закриті дитячі садочки – одна з головних проблем ужгородців, які повернулися на роботу після послаблення карантину. Батьки малюків вже втомились чекати, коли розпочнуть роботу дошкільні дитячі установи. 

Рішення про їхнє відкриття має приймати спершу обласна комісія ТЕБ НС, а тоді – міська. Однак ситуація, яка зараз є на Закарпатті за кількістю захворювання на коронавірусну інфекцію, не відповідає вимогам МОЗ, за яких карантин можуть послабити.

Днями, міський голова Ужгорода звернувся до голови Закарпатської облдержадміністрації Олексія Петрова з проханням переглянути рішення регіональної комісії, щодо відкриття садочків. Утім, на думку епідеміологів, які засідали вчора – приймати таке рішення ще зарано.

Тож вже нині, 22 липня, обласну держадміністрацію пікетували батьки: вимагають, аби влада дозволила роботу державних садочків.

Попри все розуміння ситуації, батьки з карантинними обмеженнями миритися не хочуть і не можуть. Кажуть, потрібно працювати, забезпечувати сім’ю, а дітей подіти – нікуди.

– Коронавірус – це не вигадка і це дійсно страшно. Утім, якщо батьки не мають можливості працювати нормально, або втрачають свою роботу через те, що немає куди подіти дітей, то це теж проблема, – розповідає Роман Сов’як, батько двох дошкільнят. – Обурює те, що працює геть усе, окрім дитячих закладів. Спа-зони, басейни, кав’ярні й транспорт, а садочки ні. Ну це абсурд. Наші діти не ходять вже в садочок пів року. Притому нам немає з ким їх залишити, бо наші батьки теж працюють. Тому на кого залишати дітей, залишається тільки здогадуватися.

Тож ініціаторами акції виступили батьки, які втрачають дохід через неможливість поєднувати роботу та догляд за дітьми. До них вийшли  очільниця обласного департаменту освіти Ганна Сопкова та перший заступник голови Закарпатської ОДА Олег Коцюба. 

Зокрема посадовці повідомили, що для того, аби запрацювали дитсадки, за процедурою потрібне рішення обласної ТЕБ НС. Пізніше, відповідно, таке рішення ухвалює міська комісія. 

– Зараз такого рішення нема, а тому садки не працюють надалі. Комісія ТЕБ НС не може дозволити роботу дитячих дошкільних закладів освіти. Я розумію батьків, які працюють і не мають де залишити своїх дітей, однак поки що нічого вдіяти не можна. Оскільки ситуація з коронавірусом йде на послаблення, наступного тижня, під час засідання комісії, ми винесемо це питання і сподіваюся, що вже відкриємо садочки, – наголосив Коцюба.

Тож поки що батькам доводиться знову чекати і думати, куди ж прилаштувати своїх дітей.

Христина БІКЛЯН

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах