104028
17:59 19.072020

На Виноградівщині біля монументу «Турул» відзначили річницю визвольної війни Ференца Ракоці ІІ. Фото, відео

Життя 36975

19 липня громадська організація «Товариство угорської культури Закарпаття» провела невеликі зібрання задля вшанування пам’яті першої переможної битви куруців у визвольній боротьбі 1703-1711 років.

Звільнившись від османського панування, угорський народ вважав, що нарешті отримає рівні права та свободи, але Австрійська держава Габсбургів не дала їм такої можливості. У них забирали будинки, накладали великі податки, і врешті-решт народ не витримав. Постало питання: боротися чи загинути, і вони обрали боротьбу. Тоді Ференц Ракоці ІІ не побоявся стати на чолі маленького війська та почати боротьбу за свободу та вільне життя.

Традиційно святкування такої події проходить масштабно, однак у зв’язку з карантинними обмеженнями цього року урочистості провели одночасно у кількох населених пунктах краю:  Ужгороді, Мукачеві, Берегові, Виноградівському та Хустському районах. А сам захід провели у вузькому колі – без промов та з дотриманням соціальної дистанції.

Тож у смт Вилок, Виноградівського району члени угорської громади краю, керівники дипломатичних місій Угорщини в Закарпатті та представники ГО «ТУКЗ – КМКС» зібралися біля монументу «Турул», щоб схилити голови перед героями того часу та покласти вінки до підніжжя меморіального знаку. Серед присутніх були Йожеф Бугайла та Матяш Сіладі, керівники дипустанов Угорщини в Ужгороді та Берегові, Василь Брензович, голова ГО «ТУКЗ – КМКС», Йосип Борто, заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС», перший заступник голови Закарпатської обласної ради, Йожеф Шорі, голова Верхньотисянського осередку ГО «ТУКЗ – КМКС», Ідика Орос та Степан Черничко, президент та ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, Ласло Зубанич, голова Демократичної спілки угорців України.

16 липня 1989 року в смт Вилок, недалеко від КПП, встановили памятний знак міфічному птаху турул, який мав провести угорський народ до місця сучасної Угорщини. За легендою, птах приніс ватажку, князю Ференцу Ракоці ІІ меч, який був загублений у битві та цим самим врятував його. Турула найчастіше зображують з рисами орла чи сокола. Хоча турул не є офіційним гербом держави, але вважається одним із національних символів угорців.

У коментарі «Карпатському об’єктиву» Василь Брензович повідомив, що святкування біля пам’ятника «Турул» є одним з найбільших заходів, які щороку проводить угорська громада краю. Проте цього року пандемія COVID-19 внесла серйозні зміни до намічених планів, тому замість великого святкування проводять тільки невеликі заходи з покладання вінків до монументів видатним постатям боротьби Ракоці.

«Визвольна війна під керівництвом князя Ференца Ракоці ІІ завжди залишиться на сторінках світової історії. Його видатна постать дала надію та сподівання до кращого життя для усього угорського народу – за це ми завжди будемо вдячні Ракоці. Разом з тим, ми маємо пишатися, що угорська нація жива навіть через 100 років після підписання Тріанонського договору – це показує віру та єдність», – додав Василь Брензович.

Йожеф Бугайла теж звернув увагу на те, що святкування у 2020-му дійсно суттєво відрізняється від попередніх років. При цьому вкрай важливо, що угорська громада Закарпаття все-таки зібралася, хоч і в невеликій чисельності, та показала, що пам’ятає своє минуле та предків, без яких вільного майбутнього могло б і не бути.

Після заходу гості поклали вінки до меморіального знаку «Турул» та навідалися до пам’ятної дошки Томашу Есе, що на стіні колишнього «Дому солі», де заспівали гімн. Видатна особистість Томаша Есе назавжди залишиться на сторінках угорської історії як людина, що першою оголосила про початок повстання, закликала народ приєднатися та боротися за своє майбутнє.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах