101897
15:19 5.052020

«Усі хворі на коронавірус – кисневозалежні», – головний лікар Закарпатської обласної інфекційної лікарні. ВІДЕО

Життя 10707

У вівторок, 5 травня, в Закарпатській ОДА відбувся брифінг очільниці Департаменту охорони здоров’я області Єлизавети Біров, в.о. директора Закарпатського обласного лабораторного центру МОЗ України Галини Сітник, а також Михайла Поляка головного лікаря Закарпатської обласної інфекційної лікарні.

Тема брифінгу – ситуація з коронавірусом в області.

Насамперед Єлизавета Біров повідомила, що на Закарпатті 546 хворих, із яких – 142 медиків та 23 дітей. 65 закарпатців, у яких був підтверджений коронавірус методом ПЛР, одужали. 12 людей померло.

– Після Великодніх свят на Закарпатті трохи зросла кількість інфікованих на коронавірус, але загалом ситуація в області стабільна. Основна частина пацієнтів лікується амбулаторно. На стаціонарі знаходиться тільки 110 пацієнтів, – наголосила очільниця Департаменту охорони здоров’я області.

Відповідаючи на запитання журналістів пані Біров розповіла, що область так і не отримала апарати ШВЛ. Минулого тижня на Закарпаття надійшли п’ять мобільних рентген-комплексів, які були розподілені між медзакладами області.

Як розповіла в.о. директора Закарпатського обласного лабораторного центру МОЗ України Галина Сітник, станом на ранок 5 травня в області проведено 3310 досліджень COVID-19 методом ПЛР.

Наразі дослідження методом полімеразно-ланцюгової реакції здійснюють три лабораторії: Закарпатського обласного лабораторного центру МОЗ України, верифікована Мукачівська районна лікарня, з минулого тижня – також і лабораторія Закарпатського обласного центру громадського здоров’я Закарпатської обласної ради.

– Черг на проведення досліджень немає, лабораторії працюють в штатному режимі, – наголосила очільниця лабораторного центру МОЗ України.

Під час онлайн-брифінгу журналісти не могли не спитати, про феномен Міжгірського району, де досі жодного випадку захворювання на коронавірус не зафіксовано.

– Ми на це також звернули увагу. Я навіть проаналізувала сусідню область, Львівську, де є такі ж «білі» плями. І там це так само гірські райони. До нас зверталися з Міжгір’я, але результати тестування були від’ємні. Знаю, що там люди дуже відповідально поставилися до самоізоляції. До речі, у сусідніх із Міжгір’ям районах теж дуже низька захворюваність. Ми досліджуємо це, – сказала Галина Сітник.

З її слів, наразі на Міжгірщину виїхала мобільна група, щоб подивитися, у чому справа, чи дійсно всі вимоги дотримуються, чи правильно працюють мобільні бригади по відбору матеріалів.

Як розповів під час брифінгу головний лікар Закарпатської обласної інфекційної лікарні Михайло Поляк, на лікуванні в основному знаходяться пацієнти із середньою та важкою формою. Найменший період лікування – біля трьох тижнів. Майже усі хворі – кисневозалежні.

– Специфічного лікування не існує. Є, звісно, протокол, який носить рекомендаційний характер, які препарати можна назначати, але далеко не всі вони у нас є. Хвороба вражає легені. Майже всі хворі, які знаходяться у нас на лікуванні, мають побічну пневмонію. Варто тут також зазначити, що у багатьох хворих також є побічні захворювання: серцево-судинні, легеневі чи цукровий діабет. Тому вони важко піддаються лікуванню, – розповів Михайло Поляк.

За весь час Закарпатська обласна інфекційна лікарня вилікувала близько 20-ти коронавірусних хворих. Зараз на лікуванні у цьому закладі знаходиться 42 хворих з діагнозом COVID-19.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах