ko.net.ua

Через повернення заробітчан з Італії на Закарпатті скликали протиепідемічну комісію

У зв’язку із ситуацією, яка склалася у світі, зокрема спалах коронавірусу в Італії (понад 200 хворих, 7 смертей), де працює безліч закарпатців і куди щотижня від нас курсує автотранспорт, в Закарпатській ОДА було прийнято рішення скликати протиепідемічну комісію. Участь у засіданні взяли медики, митники та прикордонники.

Варто зазначити, аби проконтролювати організацію перевірочних заходів у пунктах пропуску, на Закарпаття спеціально завітав голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко.

Відтак учасники засідання поспілкувалися із журналістами. Головний меседж брифінгу – ситуація під контролем. Медики, митники та прикордонники працюють злагоджено та вже є чіткий алгоритм дій для лікарів та закладів охорони здоров’я при зверненні особи, яка відповідає визначенню випадку COVID-2019.

Як повідомила очільниця департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Єлизавети Біров, на Закарпатті створено 5 медичних груп екстреного реагування на випадок виявлення осіб з симптомами гострої респіраторної хвороби на КПП.

Обласна інфекційна лікарня визначена закладом, де надаватимуть допомогу хворим на коронавірус; при потребі буде розгорнуто ізолятор для контактних осіб. Є 13 спеціально обладнаних автомобілів швидкої допомоги, зокрема обладнаними апаратами штучного дихання.

Утім спеціальних тест-систем для визначення коронавірусу на Закарпатті немає. І коли з’являть поки невідомо.

У свою чергу прикордонники забезпечені необхідними приладами для вимірювання температури та індивідуальними засобами захисту. Варто зазначити, що цей пункт пропуску є найбільшим напрямком в’їзду наших громадян і громадян Італії в Україну.

Від сьогодні на кордоні з Угорщиною, в пункті пропуску «Тиса», розпочато проведення температурного скринінгу громадян, які їдуть в Україну.

– Я приїхав надати практичну допомогу двом прикордонним загонам – Чопському та Мукачівському. Зараз моя задача – навчити прикордонників злагоджено працювати і на Закарпатті, – наголосив голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко. – Кілька днів я буду тут. Серед навчальних планів – виявлення хворих на коронавірус. На практиці перевіримо спроможність кожної зі служб працювати в режимі виявлення загрози.

За словами Віктора Івануса, в.о. начальника Закарпатської митниці Держмитслужби, італійський напрямок для Закарпаття особливо болючий.

– У піковий час, на вихідні, коли люди повертаються додому з Італії, ми оформляємо на КПП близько 4 тисяч осіб. Не рахуючи рейсових автобусів та туристичних груп, – наголосив Віктор Іванус. – Тому потенційна небезпека є. І звичайно потрібно вживати попереджувальні заходи. Наскільки я знаю, правоохоронні органи Угорщини теж намагаються скликати засідання Уряду та вжити певні профілактичні заходи від потенційної загрози. Так само діє і Словаччина. Ми сподіваємося, що ця хвороба мине нас стороною.

Насамкінець журналісти не могли не спитати про жителя с. Дідово, якого госпіталізували в обласну інфекційну лікарню з підвищеною температурою. Лікарям він розповів, що 21 день тому він контактував з громадянином Китаю в Ніредьгазі. Як повідомили медики, у чоловіка бронхіт. Він сам звернувся до сімейного лікаря. Наразі його стан стабільний.

Христина БІКЛЯН