ko.net.ua

Сучасна мережа вуличного освітлення з’явилася на Воловеччині

У населених пунктах Верб’яж, Завадка, Нова Розтока та Петрусовиця Воловецького району встановили близько 200 новеньких світильників в рамках проєкту, фінансованого Міністерством зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини. Зауважимо, що до цього моменту мережі вуличного освітлення тут практично й не було.

Сучасна мережа вуличного освітлення кардинально змінить вид селищ, що ведуть до Верецького перевалу, де розташований пам’ятний знак, встановлений до 1100-річчя переходу угорців через Карпати у липні 2008-го.

Пресконференцію з цього приводу провели в Верб’язькій сільській раді, де до гостей звернувся голова населеного пункту Іван Півкач. Він розповів, що 200 вуличних ліхтарів, на протяжності у 17 кілометрів, вдалося встановити за короткий проміжок часу – усього два місяці.

Крім того сільський голова згадував про співпрацю з угорським містом Аяк, яка триває близько п’яти років. З того часу, завдяки угорському фінансуванню, у населеному пункті щороку реалізовується мінімум один проєкт. Говорив Іван Півкач і про проблемні питання населеного пункту та необхідні реновації. Проте найболючішою проблемою все-таки залишаються автошляхи, адже дорога тут у вкрай поганому стані, а ремонті роботи не проводились роками. Посприяти у вирішенні цих питань сільський голова попрохав уряд Угорщини та подякував за надану раніше допомогу і підтримку.

На урочистості з приводу встановлення сучасної мережі вуличного освітлення прибув й Іштван Грежо, уповноважений уряду Угорщини та зауважив, що така підтримка україномовного населеного пункту є своєрідним жестом добросусідства, яка продовжиться й надалі: «Ми з радістю допомагаємо жителям «по обидва боки Карпат».

– Питання необхідності будівництва та реконструкції навчальних і медичних закладів, відновлення автошляхів та забезпечення вакцинами – ці питання мають вирішуватися незалежно від національності. Ми й надалі намагатимемося допомагати в осучасненні системи охорони здоров’я регіону. Разом з тим я розумію, що трудова міграція є одним з ключових аспектів низької якості надання медичної допомоги.

Генеральний консул Угорщини в місті Ужгороді Йожеф Бугайла назвав фантастичним виконання складної роботи за такий короткий термін: «Ми поспілкувалися з жителями населених пунктів та зрозуміли, що на деяких вулицях освітлення ніколи й не було. Тоді ми пообіцяли виправити ситуацію та за лічені місяці виділили необхідні кошти і розпочали роботу».

Матяш Сіладі, керівник дипломатичної установи Угорщини у Берегові теж привітав усіх з такою «світлою» подією та зауважив, що такі громадські проєкти не тільки варто, а й потрібно реалізовувати у всіх населених пунктах краю.

Відтак сільський голова разом з гостями, за допомогою включення центрального важеля, допомогли запрацювати новій системі освітлення всього села.

Вікторія КОПИНЕЦЬ