ko.net.ua

У Виноградові відбудуться спільні інвестиційні проєкти з румунськими партнерами

Цього тижня за ініціативи голови Виноградівської районної ради Віталія Любки у Виноградові відбулася робоча нарада щодо питання подання спільних проєктних заявок у рамках третього конкурсного набору програми співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

З цією метою на Виноградівщину прибула делегація з Румунії, очолювана головою повітової ради Сату-Маре Румунії Чобо Потокі, за участі голови комуни Тарна-Маре Моніки Собіус, очільниці Сатумарської філії Союзу українців Румунії Люби-Ірини Горват, керівників комун Тарна, Лазурі та Ардуд.

Присутні обговорили участь у Програмі транскордонного співробітництва, яка сприяє вирішенню соціальних, економічних, інфраструктурних та екологічних проблем на прикордонних територіях чотирьох держав. Варто зазначити, що за цією Програмою на Виноградівщині вже реалізовується один проєкт: «Розвиток та модернізація інфраструктури доступу до румунсько-українського пункту пропуску Тарна-Маре-Хижа».

Голова Виноградівської районної ради Віталій Любка представив іноземним гостям наш район, розповів про його історико-культурну спадщину, інвестиційну привабливість. Відзначив, що у рамках першого конкурсу Програми на Закарпатті реалізовано 4 великі інфраструктурні проєкти із бюджетом у понад 7 млн євро. В рамках другого ‒ буде реалізовано 35 проєктів, бюджет яких становить понад 10 млн євро, у таких сферах як запобігання надзвичайних ситуацій, розвиток прикордонної інфраструктури, туризм тощо.

− Наші регіони мають великий потенціал для участі і реалізації багатьох проєктів. З огляду на це ми сподіваємось на злагоджену роботу задля розвитку нашого краю та добробуту його жителів. Налагодження співпраці з закордонними колегами, залучення інвестицій та збільшення привабливості району в цілому дозволить місцевим мешканцям не шукати кращої долі за кордоном, − зазначив голова райради.

У свою чергу голова повітової ради Сату-Маре Румунії Чобо Потокі подякував за проведення такої зустрічі, теплий прийом, а також висловив сподівання на подальшу конструктивну та плідну співпрацю.

На заході були визначені спільні завдання та проєкти, над якими варто працювати у рамках даної гранатової Програми. Про вже готові напрацювання інформувала головний лікар КНП «Виноградівський центр первинної медико-санітарної допомоги» Агата Гал. Так на сьогодні наявна технічна документація для реконструкції адмінбудинку, де розташований Центр, закупівлі медичного обладнання та автомобіля для амбулаторії. Вартість такого проєкту складає близько 5 млн грн.

Зі слів головного бухгалтера КНП «Виноградівська районна лікарня» Романи Кедик, грантові кошти в планах залучити для проведення капітального ремонту рентгенвідділення, закупівлі томографу. Сума такого проєкту − 23 млн грн.

Начальник 6-ої Державної пожежно-рятувальної частини управління ДСНС Володимир Масюк розповів, що розроблений ними проєкт, вартістю близько 12,7 млн грн, забезпечить встановлення системи оповіщення у с.Хижа, придбання техніки та обладнання, пожежних автомобілів.

Окрім того, начальник відділу фінансово-господарського забезпечення районної ради Тетяна Горбачова розповіла про можливість відновлення унікальної пам’ятки історії та культури «Будинку солі», що знаходиться у селищі Вилок та є однією з найстаріших будівель Закарпаття. «Соляний будинок» є унікальним скарбом не тільки Виноградівського району, але і всієї України. Після його реставрації він став би візиткою Вилока і потрапив би до списку найдавніших споруд краю. Вартість проєктно-кошторисної документації на реставрацію будівлі «Будинок солі» зі збереженням автентичності об’єкту сягає до 19 млн. грн.

На завершення присутні побажали один одному успіхів у підготовці проєктів та плідної роботи, адже кінцевий термін подання заявок вже 15 лютого цього року, повідомляє Виноградівська районна рада.