ko.net.ua

Унікальний чеський квартал у Хусті нарешті ремонтуватимуть. ФОТО

Чеське містечко нарешті дочекалося. Незабаром починається ремонт покриття найзанедбанішого будинку. Правда, поки що мова йде лише про проектну документацію.

– Ми розпочинаємо масштабну роботу по Чеському містечкові. Ситуація в історичному районі міста наразі вкрай критична. Справа в тому, що унікальний квартал, побудований у 30-х роках минулого сторіччя уже десятки років руйнується і потребує серйозного ремонту. Ми повинні відродити архітектурну і культурну спадщину. Наразі створюємо ОСББ. Тобто, половина вартості ремонтів відшкодовуватиметься за кошти міжнародного проекту ПРООН, 45 відсотків загальної суми сплачуватимемо з місцевого бюджету і тільки 5 відсотків коштів погасять самі мешканці. Перш за все беремося за найбільш аварійну споруду за адресою: вул. Карпатської України, 23. До речі, там живуть пенсіонери, більшість мешканців є малозабезпеченими. Тому першочергово беремося за дах. Між іншим, загальна його кошторисна вартість складає 1 мільйон 448 тисяч гривень, – розповів для редакції новин «Карпатського об’єктива» Хустський міський голова Володимир Кащук.

Слід зазначити, що вже за тиждень-два ремонтники мають приступити до реконструкції. Планується також відреставрувати весь квартал, але поки що для цього немає коштів. Між іншим, торік чеська делегація, яка гостювала в Закарпатті обіцяла допомогти, однак поки що далі розмов справа не зайшла. Тож мерія продовжує вишукувати гроші для реалізації проекту.

Марина АЛДОН, фото автора