ko.net.ua

Круглий стіл: Уповноважена з прав людини завітала до Мукачівського прикордонного загону. ФОТО

11 грудня в Мукачівському прикордонному загоні відбувся моніторинговий візит Уповноваженої з прав людини – Вікторії Швардак. На зустрічі були присутні: начальник Мукачівського прикордонного загону – Ігор Доменюк, начальник Чопського прикордонного загону – Руслан Цапюк, начальники відділу адміністративно-юрисдикційної діяльності штабу Мукачівського та Чопського прикордонного загонів, Костянтин Рукін та Курдельчук Сергій.

Приурочили круглий стіл до міжнародного дня прав людини, який у світі відзначають 10 грудня. Під час розмови мова йшла про вивчення стану речей, що стосуються прав людини. Зокрема права біженців, які потрапляють в пункти тимчасового тримання.

“Наші перевірки будуть проводитися без попередження. Тому зараз ми можемо зазначити ті моменти, на які будемо звертати увагу під час перевірок. По-перше, це умови та строки тримання, вони мають бути належними та не перевищувати трьох діб. В іншому випадку має бути рішення суду. Також важливим питанням є харчування. Адже до вас потрапляють особи, яких затримують з малолітніми дітьми”, – зазначила Вікторія Швардак.

Окрім цього, Уповноважена з прав людини в Закарпатській області наголосила, що завітала дізнатись про дотримання прав не тільки утриманих осіб, але й самих військовослужбовців обох прикордонних загонів, військослужбовців строкової служби, контрактників. Зокрема: своєчасні виплати заробітної плати, право на отримання житла, дотримання умов праці та інше.

Щодо нелегальних мігрантів, то для ЗМІ провели невелику екскурсію та показали умови в яких вони перебувають. Як зазначила, прес-секретар Мукачівського прикордонного загону – Леся Федорова, за останній рік було затримано 130 нелегальних мігрантів.

Ірина ГРАБКО