ko.net.ua

Б’є – отже сяде: цьогоріч в Ужгороді відкрито 50 кримінальних проваджень щодо фактів домашнього насильства

З нагоди Міжнародного дня протидії насильству щодо жінок та дівчат, а також 50-річчя Міжнародної культурно-освітньої програми Au-Pair у Закарпатській ОДА відбулася пресконференція щодо обговорення цієї глобальної проблеми.

За словами Наталії Козир, голови правління освітньої програми Української Au-Pair Асоціації «Разом за безпеку жінок», головне завдання Асоціації – це правова та консультаційна підтримка молодих дівчат-учасниць програми.

– Ми розробили освітню програму «Разом за безпеку жінок». На Закарпатті вона буде реалізована спільно із Управлінням молоді та спорту Закарпатської ОДА, Департаментом соцзахисту та Національної поліції в Закарпатській області. Саме сьогодні – з нагоди Міжнародного дня протидії насильству щодо жінок та дівчат, ми хочемо анонсувати початок цієї програми, – наголосила пані Наталя.

Це довгострокова програма, в рамках якої будуть проводитися різні семінари, онлайн-тренінги з протидії насильства в усіх його проявах. Цільова аудиторія – дівчата від 18 до 28 років. Це будуть масштабні заходи, куди запрошуватимуться дівчата-студентки, для того, аби вони вміли будувати своє життя у безпеці.

У свою чергу Оксана Пагулич, начальник відділу з питань сім’ї департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА розповіла, що у період з 25 листопада до 10 грудня відбувається щорічна Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства».

Міжнародна спільнота щорічно підтримує акцію «16 днів проти насильства». Тисячі громадян та сотні державних і громадських організацій з більш, ніж 100 країн світу активізують з 25 листопада по 10 грудня свої зусилля заради об’єднуючої мети: збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства у співвітчизників, створити в конкретному регіоні соціальний простір, вільний від насильства.

Тож на Закарпатті у цей час проводиться низка заходів, спрямованих на протидію насиллю.

– Боротьба із домашнім насиллям є одним із пріоритетних напрямів роботи поліції. Тому 6 листопада розпочала своє функціонування на території Ужгорода мобільна група реагування на факти вчинення домашнього насильства, – розповідає Діана Шемет, старший інспектор ВДОП Управління превентивної діяльності ГУНП в Закарпатській області. – Група виїжджає тільки на виклики, щодо вчинення домашнього насильства. Так, за 2019 рік по місті Ужгород було 250 виїздів на виклики, а також відкрито 50 кримінальних проваджень, щодо вчинення насильства у сім’ї. Утім поліція сама не зможе здолати це явище, тому ми радіємо що до цього долучаються громадські організації.

Наприкінці прес-конференції був підписаний Меморандум між Асоціаціацією «Разом за безпеку жінок» та Управлінням молоді та спорту Закарпатської ОДА.

Христина БІКЛЯН