ko.net.ua

Від зеленого «Патріка» до карамельно-кавового пива від «Ципи» . Що смакує гостям мукачівського фесту «Варишське пиво». ФОТО

Парк Перемоги вже вчетверте став місцем проведення фестивалю «Варишське пиво» в Мукачеві. Цього року своє крафтове пиво представили 12 пивоварів області. «Карпатський об’єктив» досліджував смаки та вподобання гостей фестивалю.

19 сортів хмільного напою цього року презентувала на фесті броварня «Ципа». «Один з найпопулярніших сортів», ‒ розповідає пивовар Юрій Гафіяк, пиво під назвою «Говерла». «Залюбки смакують закарпатці і пивом «Драгобрат», «Петрос» та «Близниці». Усі хочуть спробувати на смак наші карпатські вершини», ‒сміється, чоловік. «Наша броварня знаходиться в рахівському селі Кваси. Тож і назви нашого пива не звичайні, а з врахуванням місцевого колориту. Ще одне досить особливе пиво ‒ «Чорна гора». Воно має карамельно- кавовий присмак. А от пиво «Під травою» виготовлене з додаванням таких ароматних карпатських трав, як  чебрець, м’ята та календула. А ще є хмільний напій і з цитрусовим присмаком».

Спробувати на фесті можна і зелене пиво. Напій такого доволі незвичного кольору презентувала броварня «Патрік» з Міжгір’я. Окрім того, є тут пиво і традиційних кольорів. Власник броварні розповідає, що минулого року на фесті вдалося реалізувати 400 літрів пива, цього року сюди привіз вже 500. Ціни за бокал пива на фесті демократичні ‒ 35-40 грн.

Залюбки смакують закарпатським крафтовим гості з Білорусі Вероніка та Юрій. Про фестиваль дізнались з інтернету. Тож під час своєї мандрівки Карпатами вирішили  заїхати і на мукачівський пивний фест. «Найсмачніше для себе пиво поки не визначили, та серед лідерів ‒ хмільний напій з берегівської, мукачівської та ужгородської броварень. Пивоваріння досить перспективна галузь для Закарпаття, ‒ вважає пан Максим, адже місцеве крафтове пиво нічим не гірше львівського. Треба лише його  популяризувати, організовувати більше подібних фестивалів та відкривати нові броварні».

Та не лише пивом запам’ятається фестиваль закарпатцям. У фестивальному містечку організували і різноманітні атракції, майстер-класи та створили оригінальні фотозони. Ну і яке ж свято без традиційних смаколиків: від традиційного для Закарпаття бограча до смажених равликів. Ну, а ввечері гостей розважали творчі колективи та запалювали публіку відомі закарпатські виконавці.

Світлана КОМЛЄВА