ko.net.ua

Митці з усього світу з'їхалися на Виноградівщину на мистецький пленер

Митці із України, Угорщини, Словаччини та Польщі на цілих 8 днів зібралися в урочищі Виннички, що біля Виноградова, на Міжнародний мистецький пленер «Чорна Гора».

Як пише «Урядовий кур’єр» – учасники пленера, серед яких академік Академії мистецтв України Володимир Микита, кілька лауреатів Національної премії імені Тараса Шевченка, художники зі званнями народних і заслужених України, мистецтвознавці представляють різні мистецькі школи нашої країни та закордоння.

У день відкриття пленеру, 9 серпня його учасників привітали голова Закарпатської облдержадміністрації Ігор Бондаренко, представники місцевої влади, бізнесу, партнери проекту.

Понад двадцять митців знайдуть для себе цікаві теми для творів: «Чорна гора» відбуватиметься біля підніжжя однойменної гори, увінчаної живописними скелями, на березі могутньої Тиси. Художники виїздитимуть і в інші місцевості Виноградівщини. Зокрема, відвідають буйволячу ферму, скуштують вина одного з кращих виноробів Степана Шімона, побувають у санаторіях на території району.

Змальовуватимуть природні ландшафти і творитимуть міські пейзажі. За тим, як творитимуть кращі представники художніх шкіл, спостерігатимуть журналісти, щоб у своїх публікаціях і сюжетах якнайповніше відобразити їхню творчість. До слова, серед учасників пленеру, як і торік, буде відомий в Україні письменник, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка Мирослав Дочинець. Стверджує, що серед майстрів пензля він почуває себе дуже комфортно, отримує наснагу для літературної творчості.

Виставкою в картинній галереї «Імпакто» в Виноградові митці прозвітують про свою роботу напередодні завершення пленеру. Участь у ньому кількох десятків провідних художників із чотирьох країн створить кращі умови для комунікування та взаємодії діячів культури, збагатить досвідом міждисциплінарних проектів у культурі, стверджують його організатори. Він також сприятиме налагодженню контактів між мистецькими колами цих країн.