88606
17:28 7.082019

Битва за посаду: в Ужгородському пологовому розгорівся скандал

Життя 2125

В Ужгороді розгорівся неабиякий скандал навколо призначення керівника міського пологового будинку. Конкурс на заміщення вакантної посади провели ще 24 червня, утім переможця до сих пір не призначили. Навіть більше: днями Ужгородський міський голова скасував результати вже проведеного конкурсу і хоче оголосити новий.

Офіційна причина: у Вікторії Пантьо, яка на відкритому засіданні отримала більшість голосів комісії – бракує необхідного стажу роботи на керівній посаді. Щоправда, сама ж переможниця конкурсу вважає інакше. Окрім того, каже: у разі неукладання з нею договору звертатиметься до юристів і навіть скаржитиметься президенту. Утім давайте про все по черзі…

Більше місяця тому в Ужгородській міській раді провели відкритий конкурс на посаду головного лікаря Ужгородського пологового будинку. У ньому взяли участь троє кандидатів: Руслан Федько, який керував пологовим будинком у 2010 році та покинув посаду зі скандалом; Юрій Ломага – колишній головний лікар Іршавської райлікарні та керівник відділу охорони здоров’я Іршавської РДА, нині – заступник головного лікаря обласної клінічної лікарні; Вікторія Пантьо – представник теперішнього керівництва пологового. Тоді кожен із кандидатів мав по 10 хв. на виступ. Лікарі розповідали про плани розвитку медзакладу та наводили статистику.

Ключовим питанням до всіх учасників конкурсу була протидія корупції. У результаті за Вікторію Пантьо проголосували четверо членів комісії, за інших двох кандидатів – жодного голосу.

Утім переможниця конкурсу так і не змогла почати виконувати обов’язки головного лікаря. Хоча за законом мали це зробити ще до 26 липня.

Міський голова на брифінгу для журналістів несподівано заявив: буде новий конкурс, оскільки члени комісії виявили те, чого не бачили до конкурсу.

– Днями мені надали службові записки очільник охорони здоров’я Ужгородської міськради та відділ по запобіганню корупції. У їхніх висновках йшлося про те, що кандидатка, яка виграла конкурс, не має керівного 5-річного стажу в органах охорони здоров’я, відповідно до листа Міністерства охорони здоров’я. Тобто повинні бути певні кваліфікаційні вимоги, – наголосив Богдан Андріїв. – Тому сесія Ужгородської міської ради повинна прийняти рішення про проведення нового конкурсу – прозорого та відкритого.

Відтак міський голова зазначив, що не має до цього конкурсу жодних особистих інтересів. А всі закиди в його бік – це справа його політичних опонентів.

У свою чергу працівники пологового таким рішенням обурені. Кажуть, коли у мерії проводили конкурс, то із чотирьох сотень людей, які працюють у медустанові, – 85% підтримали Вікторію Пантьо. Зараз – їхню думку, фактично, не враховують.

Офіційна причина: у Вікторії Пантьо, яка на відкритому засіданні отримала більшість голосів комісії – бракує необхідного стажу роботи на керівній посаді. Натомість жінка переконує: досвіду має достатньо, ба більше, до участі в конкурсі її допустили, тому з рішенням не згідна.

– Мене повинні були призначити на виграну мною посаду. Утім цього не сталося. Жодних офіційних пояснень ми не отримали, – розповідає Вікторія Пантьо.

Юрист пологового будинку зазначає: це рішення порушує закон і за необхідності це доводитимуть у суді.

Відтак працівники пологового вирішили звернутися до Президента України. Працівники пологового будинку Ужгорода розмістили в соціальній мережі відповідне звернення.

На відео медики запитують, чи довго ще в місцевих громадах будуть хазяйнувати хабарники, які вже звикли і відверто продовжують нехтувати законом, та заявляють: сьогодні міська влада цинічно продає посаду директора медичного закладу, нехтуючи думкою колективу, змінюючи умови конкурсу під вигідного кандидата. Йдеться і про попереджувальні підпали авто Вікторії Пантьо і те, що конкурс перетворено на аукціон.

У свою чергу в конфлікт втрутився і очільник Закарпатської ОДА Ігор Бондаренко, який розповів, що знайде вихід із ситуації, яка склалася.

Наразі колектив пологового сподівається на об’єктивне вирішення цього питання.

Поки ж пологовий будинок в Ужгороді працює в штатному режимі – з виконувачем обов’язків головного лікаря, термін повноважень якого скінчився, і з визначеною новою керівницею, яку так і не призначили.

Тож чим закінчиться цей скандал, чи призначать головного лікаря пологового і найважливіше – коли.

Ці питання залишаються без відповідей…

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах